10-11-2014

Crna Gora obilježava Svjetski dan nauke

Ministarstvo nauke u saradnji sa UNESCO Regionalnim biroom za nauku i kulturu u Evropi (Venice Office) i Nacionalnom komisijom za UNESCO, po drugi put ove godine obilježiće UNESCO Svjetski dan nauke za mir i razvoj, koji se tradicionalno obilježava u velikom broju zemalja širom svijeta, još od 2001. godine. Ministarstvo nauke se i ove godine pridružilo akciji i pružilo podršku ovoj značajnoj inicijativi.

Crna Gora obilježava Svjetski dan nauke | Radio Televizija Budva

Ovogodišnja tema Svjetskog dana nauke je kvalitetno naučno obrazovanje - pitanje koje je poslednjih godina sve više u fokusu obrazovnih sistema širom svijeta, kao i globalnih foruma na temu nauke i obrazovanja.

Svjetski dan nauke u Crnoj Gori biće obilježen stručnim panelom na temu „Naučno obrazovanje u Crnoj Gori – prepoznavanje vizije za budućnost”. Panel će se održati u ponedjeljak, 10. novembra 2014, u Eko zgradi UN (Plava sala), sa početkom u 12:00 sati.

Uvodna izlaganja imaće šef predstavništva UNICEF-a za Crnu Goru Bendžamin Perks, ministarka nauke prof. dr Sanja Vlahović, a putem video poruke obratiće se generalna direktorka UNESCO-a Irina Bokova.

Na stručnom panelu govoriće: prof. dr Jovan Mirković, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu i predsjednik Fondacije PRONA, prof. dr Marina Mijanović Markuš, šef odsjeka za Mehatroniku na Mašinskom fakultetu i osnivač NVO ”Nauka i tehnika”, prof. dr Srđan Kadić, profesor na Prirodno-matematičkom fakultetu i predsjednik Fondacije ”Mladi pronalazači Crne Gore”, prof. dr Slađana Krivokapić, šef odsjeka za biologiju na Prirodno-matematičkom fakultetu i mr Nataša Gazivoda, generalna direktorica Direktorata za opšte srednje, srednje stručno i obrazovanje odraslih u Ministarstvu prosvjete.