22-02-2021

Crna Gora zvanično postala članica Svjetske olimpijade robotike

Crna Gora je zvanično postala zemlja članica Svjetske olimpijade robotike, odnosno World Robotic Olimpiad - WRO organizacije, na inicijativu Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore, saopšteno je iz Univerziteta Crne Gore.

Crna Gora zvanično postala članica Svjetske olimpijade robotike | Radio Televizija Budva

Foto: UCG

Dekan Mašinskog fakulteta Univerziteta Crne Gore prof. dr Igor Vušanović kazao je da je Mašinski fakultet preuzeo obavezu organizovanja nacionalnih WRO takmičenja.

„U 2021. godini biće organizovano takmičenje za dvije starosne grupe u regularnoj kategoriji: seniorsku, od 16 do 19 godina starosti, i za WeDo - od osam do deset godina starosti. Mašinski fakultet je nabavio opremu za 20 timova u obje kategorije, koju će pozajmiti takmičarskim timovima koji se budu prvi prijavili. Takmičenje će se održati online 19. juna 2021. godine, a najbolji tim će se kandidovati za svjetsko finalno takmičenje koje će se održati onlajn“ najavio je dekan Vušanović drugo takmičenje po redu.

"WRO takmičenje je uslijediilo nakon potpisivanja ugovora o saradnji, a potom i strateškog sporazuma Univerziteta Crne Gore sa Edutus univerzitetom iz Mađarske, organizatorom ovog međunarodnog takmičenja, što je u konačnom ishodovalo sporazumom o članstvu, nakon aplikacije Mašinskog fakulteta (https://wro-association.org/association/member-countries/montenegro)", kažu iz ove ustanove.

Univerzitet Edutus je osvojio pravo da organizuje 16. međunarodno finale WRO 2019. godine, a Mađarska je prva evropska zemlja koja je bila domaćin ovog takmičenja i ugostila je preko 420 timova i 12.000 posjetilaca iz cijelog svijeta u novembru 2019. godine.

Kada je riječ o ovogodišnjem takmičenju, o temi, pravilima i zadacima za robote na ovogodišnjem takmičenju za obje starosne grupe, kao i o registraciji i uslovima registracije više informacija dostupno je na sajtu: https://wrocrnagora.me/.