26-01-2021

Crnoj Gori 150 hiljada doza kineske vakcine

Crnoj Gori biće isporučeno 150 hiljada doza kineske vakcine, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, navodeći da je sa Kinezima već potpisan predugovor o nabavci.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Ona je na pitanje novinara da li je i kada potpisan ugovor sa kineskim proizvođačem, odgovorila da je predugovor direktno potpisan sa farmeceutskom kampanijom Sinophram, odnosno sa njihovom centralom u Pekingu.

„Predugovor je potpisan i dogovorene su doze, 150 hiljada doza vakcina Sinophram stiće će u Crnu Goru“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je obezbijeđena diplomatska saglasnost i da imaju odgovor iz ambasade Kine.

Borovinić Bojović je ponovila da je okviru COVAX inicijative odavno obezbijeđen odgovarajući broj vakcina i potpuno, kako je navela, jasno da ta inicijativa ide svojim tokom.

„Mi ćemo sigurno dobiti one vakcine koje su dogovorene kroz COVAX inicijativu“, poručila je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da je bilateralni ugovor sa rusima potpisan i da očekuju dolazak vakcina vrlo brzo.

„Sa Fajzerom je ugovor u finanalnoj fazi, jer sklapanje ugovora podrazumijeva nekoliko faza od kojih je svaka pojedinačno važna“, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da se u prvom kvartalu godine očekuje 50 hiljada doza ruskih vakcina.

Borovinić Bojović je ponovila da je u decembru prošle godine kazala da će dati sve od sebe da vakcinacija u Crnoj Gori počne krajem januara, početkom februara.

„I dalje ostajem u tim okvirima. Ne mogu da kažem tačan datum počinjanja, ali ono što mogu sa sigurnošću da kažem jeste da je akcioni plan pripremljen i da je sve spremno za započinjanje vakcinacije“, kazala je Borovinić Bojović.

Na pitanje zbog čega je odbijena donacija vlasnika Adriatic propertisa i Universal Capital Banke Petrosa Statisa, koja bi nakon uvoza morala biti provjerena, Borovinić Bojović je odgovorila da je dogovoreno da svaka nabavka vakcine ide direktim bilateralnim odnosima sa proizvođačima, odnosno sa zemljama iz koje dolaze vakcine.

„Svaki drugi vid nabavke vakcine ili donacije ili bilo koji drugi vid dolaska vakcine u Crnu Goru zahtijeva dodatno provjeravanje, odnosno poseban oprez“, navela je Borovinić Bojović.

Ona je podsjetila da je Svjetska zdravstvena organizacije upozorila da svaka država mora da bude veoma oprezna kada je u pitanju donacija vakcina nekim drugim alternativnim kanalom ili putem.

„Mi smo imali i različite druge ponude ovakve vrste za nabavku vakcina, ali smo se upravo zbog toga što želimo da ona bude provjerena, kvalitetna, opredijelili da vakcine dolaze u Crnu Goru direktnim konekcijama i međunarodnim bileteralnim ugovorima“, pojasnila je Borovinić Bojović.

Ona je dodala da vakcine osim što bi bile provjerene po svom kvalitetu, to bi podrazumijevali provjeru i samog načina dobavke.

Komentarišući novi soj koronavirusa koji se pojavio u Srbiji, Borović Bojović je poručila da je poštovanje svih preporučenih mjera zaštita i od novogg soja virusa.


(MINA News)