19-06-2018

Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu projekta obilaznice oko Budve

Evropska unija u okviru devetneastog poziva za dostavljanje projekata Zapadobalkanskog investicijskog okvira, dodijelila je Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu projektne dokumentacije za izgradnju obilaznice oko Budve.

Crnoj Gori dodatnih 1,5 miliona eura za pripremu projekta obilaznice oko Budve | Radio Televizija Budva

To je, kako je saopšteno iz Vlade, potvrđeno na sastanku Upravnog odbora ovog instrumenta održanom danas u Parizu.

Zaobilaznica oko Budve prioritetni je dio primorske varijante Jadransko – jonskog autoputa.

Navodi se da će dodijeljeni novac biti iskorišćen za pripremu idejnog projekta i procjene društvenog i uticaja na životnu sredinu za 17 kilometara prioritetne obilaznice i dvije pripadajuće petlje.

Kako su kazali zaj iznose nadovezao se na 2,5 miliona eura koja je EU odobrila krajem prošle godine za pripremu te dokumentacije s glavnim projektom za prvih 13 kilometara obilaznice čija je ukupna dužina 30 kilometara.

"Odobreni projekat je dodatni u nizu projekata koje EU finansira u Crnoj Gori u sklopu Berlinskog procesa, kao političke platforme u okviru koje Unija pruža podršku Zapadnom Balkanu za saobraćajno i energetsko povezivanje i sprovođenje pratećih reformi u ovim oblastima", kaže se u saopštenju.

Navodi se da je zamjenica glavnog pregovarača – nacionalna IPA koordinatorka Ivana Glišević Đurović predstavila članovima Upravnog odbora odobreni projekat.

Ona je ukazala na koristi koje će Crna Gora imati od izgradnje prioritetne obilaznice oko Budve, posebno u dijelu rješavanja gužvi u saobraćaju, što odgovara zahtjevima ubrzanog razvoja turizma.

Glišević Đurović naglasila je da će Vlada nastaviti s posvećenim radom po pitanju pripreme investicija u infrastrukturu, na liniji opredjeljenja da su upravo infrastrukturni projekti među glavnim prioritetima Vlade.

„Uvjerena sam da će izgradnja prioritetne obilaznice oko Budve, kao dijela primorske varijante Jadransko – jonskog autoputa, koja će uslijediti, biti od izuzetnog značaja za razvoj turizma ovog regiona i intenziviranje ekonomskog razvoja Crne Gore u cjelini“, poručila je Glišević Đurović.