10-12-2021

Crnoj Gori predstoji ozbiljna reorganizacija tretmana morskog pojasa

Tokom 15. sastanka tematske upravljačke grupe stuba „Kvalitet životne sredine“ u okviru Strategije EU za Jadransko-jonsku regiju (EUSAIR), članovi grupe, predstavnici Evropske komisije, EUSAIR Facility Point Izola i drugi gosti razgovarali o raznim tekućim aktivnostima.

Crnoj Gori predstoji ozbiljna reorganizacija tretmana morskog pojasa | Radio Televizija Budva

Podmorje / Foto: EUSAIR

Poseban fokus je stavljen na albansko presjedavanje EUSAIR strategijom, koje je 1. juna preuzeto od Slovenije, uz teme kao što su inkluzija mladih, evropske integracije i zelena agenda, turizam i kultura, te generalna povezanost regije.

-Najveću pažnju privukla je prezentacija studije Andreja Sovinca „Analiza zaštićenih morskih područja u EUSAIR regiji i predlozi korektivnih mjera“-saopšteno je iz Pres službe EUSAIR.

Prema istim navodima, predavač, konzervator i autor brojnih stručnih članaka i knjiga Sovinc istakao je da treba zaštititi najmanje 30 odsto kopnenog područja EU i 30 odsto morskog područja EU, dok najmanje jedna trećina zaštićenih područja (10 odsto kopnenog područja EU i 10 odsto morskog područja) treba strogo zaštititi odredbama o djelotvornom upravljanju i obnovi.

-Sovinc je naglasio da Jadransko-jonska regija ima najmanji udio zaštićenih mora od svih regionalnih mora u mediteranskoj regiji – samo 3,57 odsto zaštićenih i 0,07 odsto strogo zaštićenih.

Cilj EU za 2030. je 30 odsto zaštićenih područja i 10 odto strogo zaštićenih morskih područja.

Crna Gora je po glavi stanovnika trenutno najveći zagađivač mora plastikom i to na nivou ne samo jadransko-jonske regije, već cijele EU-ističe se u saopštenju EUSAIR.

Sovinc je istom prilikom predstavio mapu potencijalnih zaštićenih područja, intenzitet ribolova u njima i moguće sukobe u tom pogledu.

-Potencijalne sljedeće korake u okviru akcionog plana podijelio je na lokalni ili nacionalni prekogranični nivo, te nivo EUSAIR regije.

U okviru lokalnog ili nacionalnog i prekograničnog nivoa, Sovinc predlaže proširenje i efikasnije upravljanje zaštićenim područjima, takozvanim plavim koridorima i područjima sa potpunom zabranom ribolova, gdje je biodiverzitet najveći-zaključuju iz Pres službe EUSAIR.