19-10-2019

Crnu Goru posjetilo 104 odsto više kineskih turista

Crnu Goru je u prvih osam mjeseci ove godine, prema podacima Svjetske turističke organizacije Ujedinjenih nacija (UNWTO), posjetilo 44 hiljade kinskih turista, 104 odsto više nego u istom periodu prošle godine.

Crnu Goru posjetilo 104 odsto više kineskih turista | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva održivog razvoja i turizma su saopštili da su kineski turisti u prvih osam mjeseci ove godine ostvarili 56,91 hiljadu noćenja, 95 odsto više nego u uporednom periodu.

„Oni su se prosječno zadržavali 1,27 dana, a u ukupnoj strukturi stranih noćenja ostvarili su oko dva odsto“, navodi se u saopštenju.

Prema podacima UNWTO-a, oko 130 miliona kineskih turista putovalo je prošle godine, od čega je Crnu Goru, u svim vidovima smještaja, posjetilo 42,72 hiljade kineskih turista, 82 odsto više nego 2017.

„Oni su ostvarili 56,62 hiljade noćenja, oko 67 odsto više nego 2017. godine. Prosječno su boravili 1,33 dana, a u ukupnoj strukturi stranih noćenja ostvarili su 0,45 odsto“, navodi se u saopštenju.

Iz Ministarstva su kazali da je generalni direktor Direktorata za praćenje turističkih tokova i prometa u tom Vladinom resoru, Armend Mila, učestvovao na Forumu o turističkim trendovima i predviđanjima o turizmu u Guilinu u Kini.

Glavna tema foruma, koji su organizovali UNWTO i Turistička asocijacija Azije i Pacifika (PATA), bilo je praćenje turističkih kretanja i trendova u svijetu. Na Forumu su razmatrani načini na koje se na osnovu dobijenih podataka može oblikovati budućnost turizma i implementirati saznanja i analize trendova u strategijama razvoja i drugim pratećim dokumentima.

Mila je, kako su naveli iz Ministarstva, imao brojne sastanke sa predstavnicima provincije Guilin u cilju razmjene promotivnih iskustava dvije destinacije, ali i tehnoloških i softverskih kompanija, kao što su Amadeus, lider tehnoloških dostignuća u turizmu i Positium, lider u prikupljanju podataka preko telefonskih mreža.

Cilj tih sastanaka bilo je unapređenje sistema prikupljanja i obrade podataka.

Mila je imao sastanak i sa dekanom fakulteta za Menadžment u turizmu, politehničkog Univerziteta Hong Konga, sa kojim je razgovarao o važnosti kadra i problemima sa kojim se destinacije susreću prilikom njihovog angažovanja.

Na sastanku sa predstavnicima UNWTO-a razmatrane su mogućnosti približavanja Crne Gore azijskim turistima, s obzirom na to da je Azija na prvom mjestu po broju emitivnih turista.

Na sastanku je bilo riječi i o uključivanju lokalnog stanovništva u kreiranje politike prilikom razvoja lokalnih destinacija