18-11-2014

CTU: Zakupci plaža traže pomoć

Zakupci plaža, okupljeni u CTU, održali su sastanak koji se, u najvećoj mjeri, odnosio na analizu ovogodišnje sezone.

CTU: Zakupci plaža traže pomoć | Radio Televizija Budva

Saglasni su u ocjeni da su pored brojnih problema, ove godine bili suočeni i sa kišnim vremenom koje je učinilo da su sa svakim takvim danom bilježili sve veće minuse u poslovanju, te da je zbog toga neophodna reakcija države i pomoć kojom bi se ublažili negativni efekti.

Prema zvaničnim podacima u primorskim opštinama je samo u periodu april–avgust bilo preko 60 kišnih dana. Ono što je pogodilo turističke radnike na sjeveru u sezoni 2013/2014. kada su zbog nedostatka snijega bilježili značajne gubitke, desilo se ove godine zakupcima plaža čiji poslovni uspjeh u najvećoj mjeri zavisio od sunčanih dana. Nažalost, takve vremenske prilike prouzrokovale su gubitke u poslovanju koji se kreću u rasponu od 40-50%.

Upravo zbog toga, zakupci plaža očekuju od nadležnih organa da će, uz uvažavanje ove činjenice, koja za njihov posao ima snagu elementarne nepogode, za narednu godinu smanjiti cijene zakupnina kupališta za 50% ili da će savjesnim zakupcima koji u dužem vremenskom periodu upravljaju kupalištima po automatizmu produžiti ugovore o zakupu, bez raspisivanja tendera.

"Smatramo da su ovakve mjere neophodne, posebno ako se ima u vidu da su zakupci kupališta uložili velika sredstva kako bi poboljšali kvalitet kupališta i stvorili maksimalne uslove za odmor gostiju i da je većina zarad tog cilja, kreditno zadužena. Investicije će se nastaviti i u narednom periodu, jer plaže i u ekološlom i u promotivnom smislu, zahtijevaju stalna ulaganja, ali nam je u ovim vanrednim okolnostima potrebna pomoć države kako bismo uspješno mogli da se pripremimo za sledeću godinu", saopšteno je iz CTU-a.