09-07-2014

Čuvajte se ljetnjih infekcija

Ljeto, odlazak na more, bazene i jezera nosi sa sobom i određene rizike od infekcija, a žene u tom periodu moraju biti posebno oprezne, upozoravaju ginekolozi i dodaju da se tokom ljeta često javljaju vaginalne infekcije i da je to jedno od najčešćih oboljenja u ginekologiji.

Čuvajte se ljetnjih infekcija | Radio Televizija Budva

Specijalista ginekologije i akušerstva prof. Nemanja Milinčić objašnjava da vlažna sredina pogoduje razvoju mikroorganizama i da "mokar kupaći kostim koji se suši na tijelu" remeti lokalnu mikrofloru i na taj način dolazi do razmnožavanja bakterija.

- Obično su to bakterije koje se nalaze na koži intimnog predjela, kao što je ešerihija, ili neka od banalnih infekcija kao što je streptokokus, stafilokokus, enterokokus, bakterije koje se nalaze u digestivnom i urinarnom traktu - kaže Milinčić.

Kako ne bi došlo do ove neprijatnosti, prof. Milinčić kaže da žene moraju da vode računa da se ne prehlade, da im se kupaći ne suši na koži i da kada koriste usluge kozmetičara, solatrijuma, javnih toaleta, vode računa o higijeni.

- Na pojavu infekcija utiču i stresne situacije. Stres izaziva poremećaj cirkulacije u maloj karlici, a samim tim i poremećaj vaginalne flore. Onda su ugroženi grlić materice, jajovod i jajnici - naglašava Milinčić, a prenosi blic.rs.

Vaginalne infekcije, pojašnjava on, može izazvati i nezaštićen seksualni odnos, korištenje kontraceptivnih sredstava koje remete vaginalnu floru, dovode do bujanja bakterija i tako dolazi do infekcija.

On je dodao da se bolest brzo prepoznaje i da su simptomi isti kao i kod svake druge infekcije, a to su bol, crvenilo, otok, povećanje lokalne temperature, svrab, peckanje, pojačan sekret sa eventualnom promjenom mirisa.

- Ti simptomi dovode pacijentkinju kod ljekara i često mogu da budu veoma iritantni. Što je najgore, vrlo često pacijenti na svoju ruku uzimaju terapiju, što je opasno, jer može da se pogriješi u dijagnozi i terapiji - ističe Milinčić.

On naglašava da je neophodno da se uradi ginekološki pregled, da se uzmu brisevi i postavi pravilna dijagnoza, a tek nakon dobijenih nalaza da se odredi terapija.

Ako je bakterija izazivač vaginalne infekcije, nastavlja on, koriste se antibiotici u terapiji, a ako su virusi u pitanju, onda mora da se ide sa terapijom koja ublažava simptome, a ako su gljivice onda se koriste antiomikotici, ljekovi koji uništavaju gljivice.

- Uz terapiju ljekovima preporučljivo je da se koriste vaginalni probiotici, koji sadrže bakterije koje su normalni stanovnici vaginalne flore. Žena može da ih koristi preventivno ili u sklopu terapije - savjetuje Milinčić.

On kaže da se na taj način ubrzava izlečenje ili sprečava nastanak infekcije.