21-01-2020

Da li ćemo dobiti auto-put 30. septembra? Ni ministar nije siguran

Krajni rok za završetak prve dionice autoputa Bar-Boljare je 30. septembar, a pitanje je da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola obezbijediti do tada, kazao je ministar saobraćaja Osman Nurković.

Da li ćemo dobiti auto-put 30. septembra? Ni ministar nije siguran | Radio Televizija Budva

Foto: Youtube, Bemax

Govoreći o najznačajnijem infrastrukturnom projektu-autoputu Bar-Boljare, Nurković ističe da je najveći dio fizičkih radova završen.

“Predstoji asfaltiranje i elekto-mašinske instalacije. Krajnji rok je 30. septembar. Jedino je pitanje da li će se tehnički pregled i upotrebna dozvola obezbijediti do tada. Kvalitet radova je dobar. Radi se na petlji Smokovac. Bemaks je renomirana kompanija i oni će te poslove uraditi na vrijeme”, kazao je Nurković novinarima na radnom doručku.

Na pitanje da li će autoput biti pušten u saobraćaj ako ne dobiju upotrenu dozvolu, Nurković jasno odgovara.

“Ne mogu da kažem da ćemo u saobraćaj pustiti autoput ako ne dobijemo upotrebnu dozvolu. To je veliki rizik”, naglašava Nurković.

Govoreći o gradnji druge dionice autoputa, Nurković, kako javlja CdM, ističe da je Ministarstvo kod Evropske komisije apliciralo za iznos od 20 osto od predračunske vrijednosti.

“Vjerujem da do kraja godine možemo da nađemo partnera za drugu dionicu. Sarađujemo sa Srbijom jer je važno da se radi s obje strane zbog povezanosti”, naveo je Nurković.

Optimista je, kaže, da će se cijeli autoput realizovati.

“Nadam se da ćemo do Beogradi putovati za četiri, umjesto devet sati”, istakao je Nurković.

Kaže i da će putarina na autoputu najvjerovatnije biti od 3,5 do četiri eura.

On smatra odličnom odluku Vlade da pomogne nacionalnom avioprevozniku Montenegro Airlines sa 155 miliona eura u narednih šest godina.

“To je preduzeće koje ostvaruje velike prihode. Posebno sam optimista jer se trend upotrebe avio prevoza povećava iz godinu u godinu. Spašavanje MA je ono što će donijeti korist državi. 50 miliona eura će se uložiti u nabavku aviona. Biće nabavljena četiri nova”, istakao je Nurković.

O Montenegro Airlinesu, Aerodromima…
Smatra da ako se ugasi MA, Crna Gora nikada više neće imati nacionalnu avio-kompaniju jer bi kadar otišao.

“Pratićemo stanje u toj kompaniji. Što se tiče prethodnih menadžmenta bilo je mnogo promašaja, a niko za to nije odgovorao. Da su dobre odluke donosili ne bismo imali ovakvo stanje u preduzeću”, ističe Nurković.

On je kazao da u maju očekuje da izaberu najbolje ponude u vezi sa koncesijom za Aerodrome Crne Gore.

“Odabrane su četiri grupacije. Pripremamo tendersku dokumentaciju i poziv da se dostave ponude, što će biti završeno u narednih petnaestak dana. Rok za ponude je 60 dana. Odabir najpovoljnije ponude možemo očekivati u maju. Potpisivanje ugovora nakon toga. Tražimo uslove koje smo već pominjali. Kvalifikivale su se odlične kompanije i odlične ponude očekujem”, naglašava Nurković.

Kaže i da postoji interesovanje investitora za Luku Bar.

“Potrebno je da se ulože sredstva. Planirano je da se investira 60 miliona eura”, kazao je Nurković.

Izvor: Investitor