08-08-2022

Da li perete kosu ujutro ili uveče?

Pranje kose čini se kao jednostavan zadatak, a većina to radi tokom večernje rutine jer tada ima više vremena za sušenje i stilizovanje.


Ilustracija, Foto: Pixabay

Iako mnogi misle da nema veze da li peru kosu ujutro ili uveče, stručnjaci tvrde da nije isto i otkrivaju koja je rutina zdravija.

Ako perete kosu prije spavanja, možda ste primjetili da se više masti i da je morate češće prati. Stručnjaci kažu da je to samo prividno jer je tokom spavanja pritisnuta uz jastuk, pa se izravna odnosno izgubi volumen, a samim tim djeluje masnije. Ipak, taj gubitak volumena dovoljan je razlog da je svaka dva dana ponovno perete, što nikako nije zdravo.

Koliko god mislili da ste je osušili do kraja, ona će ostati malo vlažna, a mokre vlasi mnogo su osjetljivije od suvih i lakše se lome. Vrhovi se mrse i pucaju, a ujutro se budite s lošom i neurednom frizurom, pa potrošite mnogo vremena na stilizovanje.

Još jedan razlog da izbjegavate pranje kose uveče je stvaranje gljivica. One obožavaju mokra i topla mjesta, a dobitna kombinacija su vlažna kosa i mekani jastuk. Ono što nikako ne bi smjeli da radite je da zaspite s potpuno mokrom kosom – ujutro ćete se vrlo vjerovatno probuditi s glavoboljom, stvaraju se gljivice, perut…

(RTCG/N1)