31-03-2021

Da li ste možda vidjeli mungose u Budvi?

To je pitanje ankete koju je pokrenula Marina Đurović za potrebe istraživanja na doktorskim studijama. Kako Đurović navodi, anketa ima za cilj da sakupi opažanja građana o ovoj životinji.

Da li ste možda vidjeli mungose u Budvi? | Radio Televizija Budva

Foto: Mihajlo Jovićević

“Što se tiče Budve, mungosi su po literaturi, prvi put registrovani prije nekih desetak godina na lokacijama: Prijevor, plaža Jaz, Bečići i Buljarica. Nije nepoznanica da je on i sada prisutan u Budvi, ali bih ovom anketom željela da uvidim da li je prisutan na nekim drugim lokalitetima u Budvi. Poželjno bi bilo da građani daju svoj stav u anketi, čak i ako smatraju da vrsta nije prisutna u njihovim naseljima ”, kazala je za portal RTV Budva Marina Đurović koja nam se obratila zahtjevom da joj pomognemo u njenom istraživačkom radu.

Mali indijski mungos je sisar, porijeklom iz Azije. Inazivna je vrsta (strana vrsta koja negativno utiče na izvorne vrste) i spada u 100 najinvazivnijih vrsta na svijetu. Marina ističe da je mungos dnevna životinja, te da je često miješaju sa lasicom i kunicom.


Foto: Rajko Papović

“Trenutno, sprovodim istraživanja na Jazu i tamo se sada nalaze 3 jedinke koje sam markirala GPS ogrlicom, pratim ih u cilju sticanja jasnije slike o njihovom ponašanju i ekologiji. Na primjer, kuda se kreću ove jedinke, da li se područja njihovog kretanja preklapaju, da li im je kretanje uslovljeno dostupnim resursima, gjde su im jazbine, i td." kaže Đurović.

Za mungosa na prostoru Balkana je poznato su unesei na područje Hrvatske prije nekih 100 godina, da direktno utiču na brojnost izvornih vrsta kroz predaciju i na taj način uzrokuju lokalno izumiranje pojedinih vrsta. Danas je prisutan u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini, uz tendenciju širenja, kako obalom, tako i ka unutrašnjosti kontinenta.

Za mungosa na prostoru Crne Gore nije poznato gdje je sve rasprostranjen, čime se hrani, da li pravi štete poljoprivrednicima i još mnogo toga.


Foto: Miloš Mitkić

"Zato mi je važno da čujem i glas građana. Anketa je prvenstveno namijenjena stanovništvu obalnog područja Crne Gore i svima onima koji tuda često prolaze.”, kazala je Đurović.

Anketa o malom indijskom mungosu - gdje je sve rasprostranjen u Crnoj Gori, koju Đurović priprema za istraživački rad u okviru doktorskih studija možete popuniti klikom na sljedeći link :

https://docs.google.com/forms/d/e/1FAIpQLScqzp22zNYY-HIOWDo6BOIUH_c9_PB-gmEzmsOd8A_Jjd7xsw/viewform

Ako postoje neke informacije, fotografije koje biste željeli da podijelite sa Marinom možete je kontaktirati putem e-maila: marina.djurovic84@gmail.com ili putem FB profila:https://www.facebook.com/profile.php?id=1209634383


J.M.