25-09-2018

Da li su suplementi stvarno “hemija”?

Stigli su kraći dani, ljeto polako prolazi, a teretane postaju sve posjećenije. Da li neko trenira „natural“ ili je „hemičar“? To je vječito nadmetanje u krugovima vježbača. Jedni su za totalno prirodno treniranje, dok drugi koriste suplemente.

Da li su suplementi stvarno “hemija”? | Radio Televizija Budva

Suplementi (proteini, glutamini, kreatini, aminokiseline) je dodatak na zdravu ishranu, dok steroidi i slične supstance direktno djeluju na hormonski status čoveka. Dodaci ishrane nemaju direktan uticaj na hormone čovjeka, već samo stvaraju pogodnu sredinu u kojoj organizam može bolje da se oporavi.

Suplementi se dobijaju nizom bio-hemijskih procesa iz namirnica koje možemo naći u prirodnoj sredini. Naravno, da bi se dobio jedan „izolovan“ element koji je potreban organizmu da se bolje nahrani, potrebna je laboratorijska i fabrička obrada.



Ali sigurno veći procenat hemije u sebi sadži kesica bombona, snikers ili neka pašteta koju većina jede. Ta hrana je industrijska i sadrži neuporedivo veći procenat štetnih supstanci nego neki preparat.

Problem je kada nakon treninga tijelo ima višestruku potrebu da za što kraće vrijeme nadoknadi bjelančevine, namirnice poput mesa, jaja, sira i sičnih se sporo vare. Otuda dolazi najveći benefit suplemenata. Za kratko vrijeme dospijevaju u krv i odlaze na mjesto koje je potrebno. Na taj način tijelo sportiste dobije ono što mu treba.

Tijelu je potreban kontinuitet u kvalitetnoj hrani kako bi bilo koji rezultat bio moguć. Nema zamjene za proteine, ugljene hidrate, minerale, masti koji su došli iz čiste hrane.


Suplemeti nisu „hemija“ tako da nema bojazni da ih koristite. Ako ih koristite u normalnim količinama i ni u čemu ne pretjerujete, nema brige.