11-03-2020

Đačić: Za vožnju pod dejstvom alkohola i opijata slijede zatvorske kazne

Sud za prekršaje u Budvi, osnovan je marta 2015. godine sa sjedištem u Budvi. U sklopu Suda za prekršaje u Budvi spadaju odjeljenja Ulcinj, Bar, Herceg Novi i Kotor zajedno sa Tivtom.

Đačić: Za vožnju pod dejstvom alkohola i opijata slijede zatvorske kazne | Radio Televizija Budva

"U toku 2019. godine radilo je 11 sudija i ja kao predsjednik. U pogledu rezultata u izvještajnom periodu treba istaći da je Sud za prekršaje imao ukupno u radu 22.335 prekršajnih predmeta i predmeta izvršenja prekršajnih sankcija, odnosno u prosjeku po jednom sudiji bilo je 1.861, 25 predmeta. Broj novoprimljenih predmeta iznosio je 16.156, što je na nivou 2018. godine istovremeno i u izvještajnom periodu broj predmeta prenijetih svih ovih godina smanjen na 1.821 predmet, broj riješenih premeta iznosio je 17.588 predmeta, ili 75, 19. Prosječni mjesečni priliv predmeta po sudu iznosio je oko 112 predmeta, dok je u prosjeku riješeno 1353 predmeta. Stopa ažurnosti već četvrtu godinu za redom prelazi granicu od 100 odsto, dok je prošle godine iznosila 109, 9 posto što znači da sud iz godine u godinu prati redovan priliv predmeta i smanjuje broj neriješenih premeta koji se prenose iz prethodnih godina. Broj neriješenih premeta iznosi 4556, što je u odnosu na 2018. godinu manje za 1623" kazala je gostujući u dnevno informativnoj emisiji "Polis" na Tv Budva.

U izvještajnom period kroz 182 odluke o prvostepenom prekršajnom i izvršnom postupku izrečeno je kako Đačićističe, 3.200 dana zatvora, Sud za prekršaje u Budvi je tokom 2019. dostavio zaštitnik o imovinsko pravnom radi izvršenja odluka, ukupno 375 predmeta. U prethodnoj godini posebna pažnja posvećena je kvalitetu izrade sudskih odluka o čemu govori činjenicadaje Viši sud za prekršaje uCrnoj Gori primio 647predmeta u kojima je na odluke ovog suda uložena žalba.

Sud za prekršaje primjenjuje oko 250 propisa, najveći su prekršaji u saobraćaju, posjedovanje opojnih droga, nasilje u porodici, javni red i mir i niz drugih zakona kao što su poreski itd itd...

"Ja bih ovom prilikom naglasila da se vozači pridržavaju zakona, da ne sjedaju za volan pod dejsstvom alkohla ili opijata, kazne za to su rigorozne i tu će većinom biti izrečene zatvorske kazne.
Takođe bih apelovala na roditelje, da obrate pažnju na djecu, da razgovaraju svaki dan sa njima, jer je pojačana prodaja i konzumacija narkotika među mladima, takođe apelovala bih na suzbijanje nasilja u porodici jer djeca primjer slijede iz kuće i iznose ga napolje" zaključila je Đačić.