28-12-2021

Damski poljupci – čuveni italijanski recept

Ovi sitni kolačići u prevodu s italijanskog zovu se damski poljupci i jedan su od specijaliteta pijemontske kuhinje.


Foto: Shutterstock/ValeriiaLa

Mali, ukusni kolačići prepuni maslaca i mljevenih badema spojeni su slojem otopljene tamne čokolade.

Recept za kolačiće „baci di dama“ datira iz sredine devetnaestog vijeka, iako se istinsko porijeklo recepture ne može tačno utvrditi.

Prema nekim izvorima, riječ je o kolačima koji potiču iz grada Tortone, a prema drugima, te je keksiće izumio kuvar porodice Savoja, i to jedne večeri kad ga je kralj Vitorio Emanuele II tražio malo drugačije kolačiće od uobičajenih, a kako su se u špajzu nalazili samo bademi, lješnici, šećer i maslac, nije mu preostalo ništa drugo nego da od tih sastojaka umijesi nešto slatko.

Recept za kolačiće poprilično je jednostavan, međutim za potpuni uspjeh važno je držati se naznačene temperature pečenja od 140 °C, a jednako važno je poštovati vrijeme hlađenja tijesta.

Sastojci za keksiće baci di dama:

150 gr blanširanih badema

150 gr šećera

150 gr maslaca

150 gr glatkog (mekog) brašna

Za spajanje 150 gr tamne čokolade

Priprema:

Blanširane bademe tostirajte oko 10 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C. Ohladite ih pa ih pomešajte s polovinom šećera, prebacite ih u sjeckalicu i sameljite. Možete koristiti i već mljevene blanširane bademe. Bademe prebacite u dublju posudu, dodajte im brašno, ostatak šećera i hladni maslac narezan na kockice koji brzo utrljajte u brašno i umijesite glatko tijesto. Tijesto oblikujte u valjak, zamotajte ga u prozirnu foliju pa ga ostavite da se hladi u frižideru najmanje dva sata.

Ohlađeno tijesto izvadite iz frižidera, otkidajte komadiće pa formirajte kuglice od oko jedan centimetar, stavljajte ih na pleh koji ste prekrili papirom za pečenje, i to u razmaku barem 2 cm jednu od druge. Ostavite da se hlade dodatnih 60 minuta. Tako ohlađene stavite da pečete u prethodno zagrijanu rernu na 140 °C i pecite oko 15-17 minuta.

Izvadite iz pećnice i ohladite ih. U međuvremenu na pari otopite čokoladu pa s donje strane premažite jedan kolačić i spojite ga s drugim. Pustite da se čokolada stisne pa poslužite.

Prijatno!

Izvor: N1