23-01-2020

Dan novinara

U Crnoj Gori danas se obilježava Dan novinara. Na pragu smo vijeka i po od štampanja prvog izdanja lista “Crnogorac”, 23. januara 1871. godine.

Dan novinara | Radio Televizija Budva

Foto:Talas.rs

Predsjednik Skupštine Crne Gore, Ivan Brajović čestitao je medijskim poslenicima 23. januar, vjerujući da svi zajedno treba da se držimo objektivnih i neostrašćenih stavova u svim sferama ljudskog i društvenog djelovanja.

-Zato vjerujem da je crnogorsko novinarstvo svjesno i sposobno da u budućnost ponese nezahvalni, ali plemeniti teret očuvanja javne riječi, drugačijeg mišljenja i dijaloga, istakao je Brajović koji će danas razgovarati sa rukovodstvom Sindikata medija Crne Gore.

Dan novinara Crne Gore čestitao je i ministar kulture Aleksandar Bogdanović podsjećajući da je jačanje principa slobode izražavanja, temeljno pravo i osnov demokratskih društava,

-Jačajući principe samoregulacije, što je iznad svega interes objektivnog i profesionalnog novinarstva, mediji će na najbolji način pružiti doprinos zaštiti svojih prava i dostizanju evropskih standarda”, poručio je ministar kulture.

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda Šućko Baković, je povodom 23. januara – Dana novinara Crne Gore, naglašavajući da nadležni moraju preduzimati sve neophodne mjere i radnje kako bi se dodatno unaprijedila sloboda medija.

– Zaštitnik će nastaviti da, u skladu sa svojim mandatom, podržava nastojanja sindikata, udruženja i samih medija s ciljem dostizanja željenih standarda i uslova rada – kao što su bezbjedno okruženje za rad, puna autonomija i nezavisnost, sređen radno-pravni status, zadovoljavajuće i motivišuće zarade i djelotvorna istraga napada na novinare i/ili imovinu medija, poručio je Baković naglašavajući da su dosljedno poštovanje pravila struke i prava onih o kojima se izvještava, neophodni da bi novinari sačuvali ugled profesije, svoj i kredibilitet medija u kom rade. Čestitajući ovaj datum, Zaštitnik poziva novinare da se profesionalnim odnosom odupru tabloidizaciji, senzacionalizmu i isključivim komercijalnim interesima i da nastave da budu saveznici u nastojanjima da se opšte stanje u društvu unaprijedi na dobrobit svih.

Udruženje novinara Crne Gore nagradilo je najbolje u 2017 godini. Nagradu za reportažu „Boško Pušonjić“ dobio je novinar Radija Crne Gore Miomir Bošković. Prvu godišnju nagradu ravnopravno su podijelile novinarke Dnevnog lista „Vijesti“ Ivana Gudović i Jadranka Ćetković Drugu godišnju nagradu dobio je Vladimir Otašević, novinar „Dana“. Treću godišnju nagradu podijelili su novinari Gojko Raičević (IN4S) i Danilo Ajković (FOS medija). Danica Korać, novinarka portala “Sedmica”, dobila je nagradu za najboljeg mladog novinara.

Izvor: Radio Herceg Novi