24-04-2019

Dan planete Zemlje: Mališani saznali kako Budva može postati grad bez otpada

Dan planete Zemlje obilježen je juče u Budvi, akcijom čišćenja i uređenja prostora ispod Jadranskog sajma. Ekološkoj akciji koju je pokrenulo JP Morsko dobro, pridružila se i nevladina organizacija Eko Centar Budva, ojačana sa najmlađom i najvažnijom snagom - tridesetoro djece iz vrtića "Ljubica Jovanović Maša".

Dan planete Zemlje: Mališani saznali kako Budva može postati grad bez otpada | Radio Televizija Budva

Mališani su, uoči akcije čišćenja budvanske obale od otpada, upoznati sa konceptom projekta Budva Zero Waste City koji Eko Centar Budva sprovodi uz podršku Coca-Cola Sistema i finansiranje Coca-Cola fondacije.

Kroz kratki ekološki čas na plaži, naučili su kako Budva može postati prvi crnogorski grad bez otpada, te zašto je važno da o čistoći svog grada brinu svakog dana.



Direktorica NVO Eko centar Budva Andrea Doljanica poručila je da su upravo najmlađi najvažnija ciljna grupa projekta Budva Zero Waste City. "Dan planete Zemlje uvijek nas okupi u zajedničkom cilju – da učinimo Budvu što čistijim gradom. Današnji dan bio nam je povod da djeci održimo i simbolični ekološki čas i da im ukažemo da o planeti brinemo svaki dan", rekla je Doljanica.

Ona je poručila da djeca već u ranom uzrastu moraju da nauče zašto otpad ne smije da završi na našoj obali, u moru, dvorištima. "Ako ih sad naučimo zašto je važno da smanjimo stvaranje otpada i da recikliramo, onda ćemo u budućnosti imati odgovorne članove društva koji brinu o svojoj okolini", kazala je Doljanica.



Upravo najmlađi, ali i oni stariji će i u narednom periodu biti u prilici da doprinesu da Budva postane grad bez otpada, i to kroz Interaktivni centar čije otvaranje je planirano za jun, gdje će kroz zabavu i edukaciju naučiti kako se čuva okolina.

Turistička prijestonica će, kroz projekat, dobiti i 30 kanti za pravilno odlaganje plastičnog otpada, kao i pametne klupe koje će se napajati solarnom energijom, a imaće dostupan i Wi-Fi.