19-09-2021

Danas 30 godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu

Crna Gora obilježava danas 30 godine od proglašenja za ekološku državu.

Danas 30 godina od proglašenja Crne Gore za ekološku državu | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Deklaracija o ekološkoj državi Crnoj Gori usvojena je na sjednici republičkog parlamenta koja je održana na otvorenom na Žabljaku 20. septembra 1991.

U deklaraciji je definisano strateško opredjeljenje države da usvaja i primenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema.

Crnogorski parlament obilježiće na Žabljaku 30 godina od proglašenja Crne Gore ekološkom državom.

Posebna sjednice biće održana na platou ispred Crnog jezera, a počeće u 14 sati.

Pokret Sačuvajmo rijeke Crne Gore, povodom 30 godina od proglašenje Crne Gore za ekološku državu, danas će, zajedno sa mještanima koji se bore protiv izgradnje mHE i devastacije rijeka, kao i onima koji su protiv nekontrolisane eksploatacije i devastacije šumskih resursa, organizovati protest "Za život".

“Dok građani konstantno zahtijevaju rješavanje akumuliranih ekoloških problema - institucije i dalje ostaju nijeme i nastavljaju da povlađuju interesima privilegovanih tajkuna i dozvoljavaju realizaciju štetnih koncesija koje doprinose devastaciji životne sredine”, kazali su iz Pokreta.

Oni su naveli da institucije organizuju simbolične akcije ne baveći se suštinskim i egzistencijalnim problemima, nastavljajući praksu prethodne Vlade.

“Uprkos svim pravnim neregularnostima zbog kojih se mogu i moraju raskinuti štetni ugovora i uprkos devastaciji rijeka i kontinuiranom protivljenju mještana - Vlada nastavlja da populističkim i senzacionalističkim izjavama obmanjuje javnost da je izgradnja malih hidroelektrana zaustavljena”, ocijenili su iz Pokreta.