21-03-2019

Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom

Danas se obilježava Dan osoba sa Daunovim sindromom. Prvo što trebate da znate jeste da Daunov sindrom nije bolest. Ljudi sa Daunovim sindromom ne traže lijek, već žele da budu prihvaćeni i pravo da budu kao ostali.

Danas je Dan osoba sa Daunovim sindromom | Radio Televizija Budva

Svjetski dan osoba sa Daunovim sindromom ustanovljen je 2006. godine, a 21. mart simbolično je izabran za taj dan jer je u osnovi te bolesti prisutnost tri umjesto dva hromozoma, na 21 hromozomskom paru.

Specifične fizičke odlike djeteta sa Daunovim sindromom su koso postavljene oči, male ušne školjke, kratak vrat, ugnuta baza nosa, mala usta, široke šake i kratki prsti.

Na dlanovima osoba sa Daunovim sindromom može postojati takozvana brazda četiri prsta, to jest usjek linija koja se prostire ispod sva četiri prsta. Kod ove djece uočljiva je hipotonija mišića, kao i hiperfleksibilnost zglobova.

Važno je napomenuti da pored opisanih i uočljivih fizičkih karakteristika na osnovu kojih se može posumnjati na Daunov sindrom, konačna dijagnoza mora da se zasniva na analizi kariotipa ćelija. Daunov sindrom predstavlja najčešći oblik hromozomskih aberacija koje dovode do intelektualne ometenosti.

U literaturi se najčešće navodi da starost majke predstavlja uzročnik javljanja opisanih hromozomskih aberacija. Prema novijim istraživanjima, 20 do 30 odsto dece sa Daunovim sindromom rađaju žene starije od 35 godina, što ne znači da i rodilji mlađe životne dobi ne mogu biti pod rizikom.