01-05-2015

Danas je Međunarodni praznik rada

Širom svijeta danas se obilježava 1. maj-Međunarodni praznik rada. Praznik rada ustanovljen je u znak sjećanja na 1. maj 1886. godine, kada je više desetina hiljada radnika u Čikagu izašlo na ulice zahtijevajući bolje uslove rada i osmočasovno radno vrijeme.

Danas je Međunarodni praznik rada | Radio Televizija Budva

Kao odgovor, uslijedila je represija, a u sukobima sa policijom bilo je žrtava i ranjenih na obje strane. Ishod je bio da su sedmorica sindikalnih aktivista osuđeni na smrt.

Drugi kongres Radničke internacionale, odlučio je da se od 1890. godine, 1. maja širom svijeta održavaju masovne manifestacije, demonstracije i štrajkovi, kao jedan od vidova klasne borbe, što je do kraja 19. i početkom 20. vijeka dobilo masovne razmjere.

Praznik rada je nakon Drugog svjetskog rada, najmasovnije obilježavan u socijalstičkim zemljama, kada su održavane parade i slične manifestacije.

Posljednjih godina, prvomajski protesti ponovo dobijaju vidove protestnih okupljanja nezadovoljnih radnika, čiji položaj, zbog ekonomske krize, postaje sve teži.

Povodom predstojećeg Praznika rada neradni dani u Crnoj Gori su 1. i 2. maj.

“Na osnovu Zakona o državnim i drugim praznicima, Praznik rada se praznuje 1. i 2. maja. Dakle, neradni dani za Praznik rada su: petak- 1. maj i subota-2. maj”, saopšteno je iz Ministarstva rada I socijalnog staranja.

Državni organi, organi lokalne samouprave, javne ustanove, javna preduzeća i drugi subjekti koji obavljaju djelatnosti od javnog interesa dužni su da u praznične dane obezbijede vršenje poslova čijim bi prekidom mogle nastupiti štetne posledice po građane ili državu.

1. maja 1949. godine, u popodnevnim časovima, vraćajući se sa proslave na ostrvu Sv. Nikola (Školj), ribarski brod ,,Lonkivar'' prevrnuo se nadomak ostrva na mjestu ,,glava Tunje'' i tom prilikom su se utopile 22 osobe.