23-09-2017

Danas protestni skup protiv centralizacije Crne Gore

Opština Budva pozvala je građane da se danas odazovu protestnom skupu protiv, kako su kazali, centralizacije Crne Gore, u pokušaju sprječavanja usvajanja Predloga zakona o planiranju i izgradnji.

Danas protestni skup protiv centralizacije Crne Gore | Radio Televizija Budva

Pozivamo vas da u subotu u 18 časova okupimo u Akademiji znanja i sa protestnog skupa uputimo primjedbe Vladi i krnjem Parlamentu, koji imaju namjeru da centralizuju i preuzmu prostor kao posljednji resurs Države, a posebno naše lokalne samouprave.

Ne obazirući se na akte kakvi su:

- Evropska povelja o lokalnoj samoupravi;

- Ustav Crne Gore;

- Zakon o lokalnoj samoupravi;

- Povelja o prostornom planiranju,

Vlada i krnji Parlament imaju namjeru da Zakonom uređuju sve što se tiče upravljanja prostorom: planiranje prostora, izgradnja objekata, izgradnja privremenih objekata, legalizacija bespravno podignutih objekata, eksproprijacija, inžinjerska komora, licence…

Svi koji imaju nešto protiv, počev od “neposlušnih” opština sa dojučerašnjom opozicijom na vlasti, do Inženjerske komore i strukovnih udruženja, ovim su Zakonom obespravljeni i marginalizovani. Temeljna prava građana u gradovima su njime narušena, a temeljna pitanja struke se ostavljaju bez valjanih instituta zaštite javnog interesa.

Uz mnogo nedefinisanosti i bez kredibilnog multidisciplinarnog pristupa nasušno potrebnoj cjelovitoj reformi u oblasti prostornog planiranja, MORT u ovom trenutku demonstrira grubu silu i neviđenu bahatost u obračunu sa kritičarima dokumenta.

Uz to, tri godine do potpune primjene Zakona ostavljaju prostor i za nastavak dosadašnje prakse i dalje devastacije prostora, i za nasilno preuzimanje preostalih atraktivnih prostora. Jasno je da ovakav Zakon nema budućnost kada o njemu budu odlučivala nezavisna tijela i komisije EU, pa i Ustavni sud Crne Gore. Međutim, prelazni period će biti sasvim dovoljan da se atraktivne lokacije diljem Crne Gore preuzmu, a da se kasnije, kao i do sada, sve opravda neznanjem i neobaviještenošću.

Građani Opštine Budva, i do sada je Vlada na investicioni pritisak odgovarala pristajanjem na gubitak preduzeća, dokova, prirodnog i društvenog identiteta, sve do narastajućih potreba za eksteritorijalnošču. Licemjerno je danas za to optuživati samo lokalne samouprave, jer je krovna institucija uvijek mogla i morala da ukaže na neodgovarajuće planova i da ih zaustavi.

Umjesto toga, građanima se sada nameće besprizoran „zakoniti“ put olakšavanju korupcije u suženom prostoru onih koji odlučuju i oduzimanje prava lokalnim zajednicama da najbolje znaju šta je za njih dobro, koje potencijale imaju, kako žele da ih koriste i kakve im opasnosti prijete.

U obračunu sa korupcijom i zloupotrebama Evropa je odavno dala odgovor kroz institut lokalne samouprave.

I Sofokle je davno rekao: „To nije grad što samo jednom pripada.“

Želimo i mi da poručimo da ni Crna Gora ni Budva ne pripadaju Vladi ni krnjem Parlamentu, već svojim građanima, piše u pozivu koje potpisuje rukovodstvo Opštine Budva.