07-11-2018

Danas u Budvi proslava "Pokoljenja djela sude"

Centralna proslava 100 godina od oslobođenja Boke i ujedinjenja, pod nazivom Pokoljenja djela sude, biće održana danas, u Mediteranskom sportskom centru, sa početkom od 18 časova.

Danas u Budvi proslava

Iz organizacije Sprski narod Boke, saopšteno je da je centralna proslava u Budvi dio programa koji će biti održan u Herceg Novom, Kotoru, Grblju i Budvi.

Svečanost u Budvi, kako se navodi, održava se povodom obilježavanja kraja Prvog svjetskog rata i 100 godina od oslobođenja Budve i Boke Kotorske. Na njoj će biti održan prigodan kulturno-umjetnički program.

„Organizatori proslave žele da obilježe učešće u borbama preko 1,9 hiljada Bokelja i Bokeljki svih nacionalnosti i konfesija koji su od početka Prvog svjetskog rata stupili, kao dobrovoljci, u redove crnogorske i srbijanske vojske i drugih savezničkih armija“, kaže se u saopštenju.

Organizatori očekuju dolazak preko 2.500 posjetilaca, prevashodno iz Boke.

Organizatori ne kriju da im je namjera da skup bude najveća nacionalna proslava u poslednjih 20 godina na crnogorskom primorju i zato su programu dodali i specijalne goste - Ivanu Žigon i Kosovske božure koji će napraviti poseban scenski i video spektakl kakav Budva ne pamti.

"Voditeljski par čine crnogorski glumac Slaviša Curović i sportska novinarka iz Srbije Jovana Guzijan.

A capela sastav Srbski pravoslavni pojci, Pjevačko društvo Grbalj, Škola za vjeronauku parohije Mainsko - braićke, izvešće u Budvi atraktivan program autentičnih pjesama koje poticu iz I svjetskog rata i perioda neposredno nakon rata.

Za nastup Danice Crnogorčević sa pratnjom očekuje se da bude vrhunac večeri, pored video spektakla koji se očekuje od Ivane Žigon i Kosovskih božura. Crnogorčevićka je već postala u širem regionu prepoznatljivo lice sa pjesmama o Kosovu", navodi se u saopštenju organizatora.

Iz organizacije ističu da skup nije politički, te će broj drugih govornika biti sveden na predsjednika organizacionog odbora proslave Marka Bata Carevića i profesora Momira Bulatovića.

"Skup ce početi starom crnogorskom pjesmom "Onamo namo", a završiti pjesmom "Tamo daleko", najljepšom pjesmom iz I svjetskog rata.

U sportskom centru će za vrijeme proslave biti prikazana i izlozba "Tamo daleko" koja je svoju premijeru imala u Kongresu SAD na dan proslave podizanja srpske zastave na Bijeloj kući. Izložba je pored turneje po srpskim parohijama u SAD imala i predstavljanje u Herceg Novom i Kotoru", navodi se u saopštenju.

Za sve posjetioce organizatori su pripremili još iznenađenja, koja će biti otkrivena na samom događaju.

Skup će na početku blagosloviti protojerej stavrofor arhimandritski namjesnik Boke gospodin Momčilo Krivokapić iz Kotora.

U Budvi ce se danas organizovati velika premijera filma "Zaspanka za vojnika" koji je najveći film ove godine koji govori o I svjetskom ratu.

Na premijeru u bioskopu Cadmus koja je planirana odmah poslije događaja u sportskom centru dolaze svi glavni glumci, kao i glumac Vuk Kostić, te drugi gosti.

Za posjetioce proslave koji dolaze automobilima organizatori su obezbijedili besplatan parking kod Srednje škole i kod Crvenog krsta.