22-01-2021

Danila Vuksanović: Dio kreativnog mozaika Budve

Danila Vuksanović živi u Budvi, gdje je odrasla i učila školu, koju je zatim nastavila u Rimu. Upravo to navodi, kao mogući najveći razlog njene ljubavi prema mozaicima. Oduvijek je, kako je kazala, zanimalo kako nastaju i uvijek je imala želju to da sazna. Ovaj nesvakidašnji hobi Danilu i ovu priču, ovog petka, dovode do čitaoca portala RTV Budva.

Danila Vuksanović: Dio kreativnog mozaika Budve | Radio Televizija Budva

Danila se izradom mozaika počela baviti svega par godina unazad, što se po veličanstvenosti komad koje je izradila nikada ne bi dalo zaključiti.

"Ovim sam se počela baviti, prije par godina, tako što je u Budvi bila otvorena besplatna škola mozaika na Sv. Stefanu, koju je osnovao Jovan Paka Kentera, inače jedan od naših najvećih mozaičara! On je zaslužan za moja stvaranja", kazala je Danila na samom početku razgovora.



Ona je istakla da su najpotrebnije "oruđe" za bavljenje ovim hobijem vrijeme i strpljenje.

"Za ovaj hobi treba imati dosta vremena i strpljenja. Ni malo nije lako, pogotovo priprema kamena koja je ujedno i najteži dio stvaranja jednog mozaika", kazala je za naš portal.

Od mataeirjala za rad Danija izdvaja priordni kamen.



"Isključivo radim sa prirodnim kamenom. Kada se pripremi kamen onda se kida ručno sa posebnim klještima, i tada počinje i najljepši dio-stvaranje mozaika", rekla nam je ona.

Rim u kojem je studirala, obogatio je po pitanju inspiracije, pa je danas najviše inpirišu baš rimski mozaici.

"Najviše me inspirišu stari rimski mozaici, i takvi motivi su mi ujedno i najdraži. Sve je počelo kao hobi, ali koji i te kako moze da se unovči, priča Danila, ističući šta je u ovom poslu ipak njena najveća satisfakcija, a to je "trag u vremenu".



"Moje najveće zadovoljstvo jeste što je svaki mozaik koji sam napravila ugrađen. Svi su našli svoje "mjesto” i to je ono što će ostati poslije mene", priča Danila sa osimijehom.

U budućnosti ova Budvanka prije svega, želi i planira da radi na usavršavanju.



"Što se tiče planova za dalje, trudiću se da se sto više usavršavam i da što više ideja pretvorim u mozaike. Primjetila sam da se ljudima dopada ova vrsta umjetnosti i da ima bas dosta interesovanja", zaključila je kreativna Danila u razgovoru za portal RTV Budva.

D.P.