11-06-2020

Davidović: Turistički promet pada 40 odsto

Očekivani pad turističkog prometa će, prema trenutnim procjenama, iznositi oko 40 odsto, saopštio je juče u Skupštini državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović.

Davidović: Turistički promet pada 40 odsto | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva

Ipak, on smatra da će kvalitetni rezultati u borbi protiv korona virusa dati snažan podstrek njegovom povećanju.

“Prema trenutnim procjenama, očekujemo pad turističkog prometa od oko 40 odsto. Međutim, ostaje još nepoznanica, kada je Covid-19 u pitanju, jer bi odlaganje eventualno drugog talasa globalno ostavilo prostor da se u periodu postsezone ostvari kvalitetniji rezultat”, ukazao je Davidović u odgovoru poslaniku DF-a Strahinji Bulajiću.

Davidović je ocijenio da je druga polovina godine tradicionalno veoma važna za crnogorski turizam, jer se ostvari 75 odsto ukupnog prometa.

“Vjerujemo da će normalizacija koja se očekuje tokom juna doprinijeti da snažnije krene turistički promet tokom jula, čime bi se stvorili uslovi da se očekivano smanjenje prometa učini što manjim”, rekao je Davidović.

On je istakao i da je drugi kvartal, zbog korona krize i zatvaranja granica, suštinski izgubljen, dok je prošle godine učestvovao sa 207 miliona eura prihoda.






Izvor: Dnevne novine