02-10-2020

Deficit budžeta 312 miliona eura

Deficit budžeta za prvih osam mjeseci ove godine iznosio je 312 miliona eura ili 6,8 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP) i bio je 17,3 odsto veći u odnosu na planirani, pokazuju podaci Ministarstva finansija.

Deficit budžeta 312 miliona eura | Radio Televizija Budva

U dokumentu Ministarstva o izvršenju budžeta za prvih osam mjeseci navodi se da epidemiološka situacija u zemlji, ali i na globalnom nivou, i u avgustu opredjeljuje ekonomsku aktivnost, te posljedično tome i naplatu prihoda budžeta.

„Imajući u vidu da je naplata prihoda budžeta u avgustu, dominantno uslovljena ubiranjem prihoda po osnovu ostvarenog turističkog prometa, značajno manji broj dolazaka i ostvaren broj noćenja uzrokovao je i pad ukupno naplaćenih prihoda“, rekli su iz Ministarstva.

Prema podacima Ministarstva, prihodi budžeta u prvih osam mjeseci iznosili su 1,02 milijarde eura ili 22,2 odsto procijenjenog BDP-a, što je 2,1 odsto manje u odnosu na planirane izmjene i dopune Zakona o budžetu.

„Niža naplata prihoda u odnosu na planirane, prevashodno je rezultat manje naplate poreza na potrošnju, od čega je porez na dodatu vrijednost ostvaren ispod plana 42,3 miliona eura ili 10,9 odsto, dok je naplata akciza ispod planirane 9,5 miliona eura ili 6,7 odsto“, precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva su naveli da je niža naplata prihoda, prevashodno uslovljena padom turističkog prometa izazvanog pandemijom virusa Covid-19 odnosno ostvarenih prihoda koji se generišu po osnovu dolazaka stranih turista.

„Porezi i doprinosi na zarade zabilježili su kumulativan rast, u odnosu na plan, u iznosu od 28,1 milion eura ili 7,8 odsto, pri čemu je porez na dohodak veći 4,7 miliona eura ili 6,9 odsto u odnosu na planirani, dok su doprinosi u odnosu na planirane veći osam odsto, kao rezultat naplate dijela poreskog duga nacionalnog avioprevoznika Montenegro Airlines u iznosu od deset miliona eura, kao i subvencionisanja zarada privredi u okviru drugog i trećeg paketa Vladinih mjera.

„Pored toga, u posmatranom periodu zabilježena je i veća naplata prihoda po osnovu poreza na dobit u odnosu na planiranu kao posljedica snažnog rasta ekonomske aktivnosti iz prethodne godine“, dodaje se u saopštenju.

Prihodi budžeta u odnosu na isti period prethodne godine manji su 148,9 miliona eura ili 12,7 odsto usljed pada ekonomske aktivnosti uzrokovane pandemijom virusa Covid-19 i sprovođenja mjera za njeno ograničavanje.

Podaci Ministarstva su pokazali da su izdaci budžeta u prvih osam mjesec iznosili 1,34 miiljarde eura ili 29 odsto BDP-a i u odnosu na planirane veći su 1,8 odsto.

„Razlozi pozitivnog odstupanja rashoda u odnosu na planirane su nastavak isplate subvencija za zarade kao mjere predviđene trećim paketom socio-ekonomskih mjera za ublažavanje posljedica pandemije kao i izmirenjem dijela obaveza shodno zakonskom rješenju po osnovu finansijske konsolidacije nacionalnog avio prevoznika Montenegro Airlines”, navodi se u saopštenju.

U strukturi izdataka budžeta, kako se dodaje, tekući izdaci ostvareni su na nivou od 549,5 miliona eura i manji su 0,9 odsto od planiranih.

„Na drugoj strani, kapitalni izdaci realizovani su u iznosu od 129,8 miliona eura, što je 3,8 odsto više od planiranih, i to kao rezultat nastavka izvođenja radova na započetim kapitalnim projektima, dok su u odnosu na prethodnu godinu manji 22 odsto, kao posljedica smanjenog inteziteta izvođenja radova na izgradnji prioritetne dionice autoputa“, precizirali su iz Ministarstva.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, ukupni izdaci budžeta veći su, kako se zaključuje, 108,3 miliona eura ili 8,8 odsto usljed sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije, pomoć građanima i privredi, kao i finansiranja uvećanih troškova zdravstvenog sistema uzrokovanih pandemijom koronavirusa.