02-12-2020

Deficit budžeta probijen za 72 miliona eura

Tri mjeseca nakon što je usvojen rebalans budžeta, Vlada je probila limit za deficit buceta na kraju oktobra za 71,8 miliona eura, pokazuju podaci Ministarstva finansija o izvršenju budžeta za deset mjeseci, piše Dan.

Deficit budžeta probijen za 72 miliona eura | Radio Televizija Budva

Deficit budžeta za 10 mjeseci je iznosio 385,8 miliona eura ili 8,4 odsto BDP-a, koji je za 22,9 odsto veći u odnosu na planirani.

U junu je planirano da deficit budžeta bude na kraju godine 335,6 miliona eura. Prije rebalansa i pandemije rebalans je projektovan na 50 miliona.

U oktobru je deficit budžeta iznosio 52,2 miliona eura, što je dva i po puta više u odnosu na septembar i 11,5 miliona više u odnosu na avgust.

Prihodi budžeta za deset mjeseci su iznosili 1,3 milijarde eura ili 28,3 odsto procijenjenog BDP-a od 4,6 milijardi. To je za 96,6 miliona eura manje u odnosu na prihode planirane Zakonom o izmjenama i dopunama zakona o budžetu, usvojenim 23. juna.

“U odnosu na plan po rebalansu, najveće negativno odstupanje zabilježeno je kod kategorija koje prvenstveno zavise od ostvarenog prometa, odnosno kod poreza na dodatu vrijednost u iznosu od 69,7 miliona eura ili 13,7 odsto, kao i kod akciza u iznosu od 16,3 miliona eura ili 8,8 odsto. Glavni razlog negativnog odstupanja ovih kategorija prihoda u odnosu na planirane jeste značajno manje ostvareni turistički promet u toku ljetnje turističke sezone, a usled pandemije korona virusa”, piše u izvještaju Ministarstva finansija na čijem čelu je Darko Radunović.

Rebalans je, podsjetimo, projektovan na pretpostavci da će prihodi od turizma biti manji 40 odsto, a oni su, prema poslednjim podacima, manji za 85 do 90 procenata.

Iz Ministarstva finansija su kazali da je u dijelu donacija zabilježeno odstupanje od 19,7 miliona, zbog uplate donatorskih sredstava EU od 28 miliona, koja je uplaćena u novembru, a planom prihoda je predviđena u oktobru. Zatim, u oktobru je planirana i naplata duga od „Montenegroerlajnza” od devet miliona, ali do nje nije došlo.

“Kod kategorije ostali prihodi se, takođe, bilježi negativno odstupanje prvenstveno usled činjenice da nije izvršena planirana uplata po osnovu dividende energetskih kompanija u većinskom vlasništvu države”, naveli su iz tog vladinog resora.

Izdaci budžeta su u istom periodu iznosili 1,688 milijardi eura ili 36,6 odsto BDP-a i u odnosu na planirane manji su za 24,8 miliona eura, odnosno 1,4 odsto.

U odnosu na isti period prethodne godine, ukupni izdaci budžeta veći su za 132,6 miliona eura ili 8,5 odsto zbog sprovođenja tri paketa mjera usmjerenih na suzbijanje negativnih efekata pandemije i pomoć građanima i privredi.

Najznačajnije odstupanje u odnosu na plan zabilježeno je kod kategorije rezerve, koja je niža za 18,1 miliona eura ili 15,1 odsto.

“Tekući izdaci ostvareni su na nivou od 692,3 miliona eura i manji su za 8,6 miliona eura, što je rezultat ostvarenih ušteda na kategorijama bruto zarade i ostala lična primanja. Sa druge strane, prvenstveno kao rezultat povećanja zarada zaposlenih u prosvjeti i zdravstvu, ali i jednokratnih davanja u vidu stimulansa i isplaćenog prekovremenog rada zdravstvenim radnicima za vrijeme trajanja pandemije, bruto zarade bilježe rast od 23,5 miliona eura ili šest odsto u odnosu na isti period prethodne godine”, piše u izvještaju.




Izvor: Dan