08-05-2015

Delegacija kineske provincije Sečuan u posjeti Opštini Budva

Delegacija kineske provincije Sečuan (Sichuan), predvođena ambasadorom NR Kine u Crnoj Gori – Cui Dživei bila je danas u protokolarnoj posjeti Opštini Budva.

Delegacija kineske provincije Sečuan u posjeti Opštini Budva | Radio Televizija Budva

Sastanku su pored predsjednika Lazara Rađenovića prisustvovali i Milena Marović Bogdanović, menadžerka Opštine Budva, Jelena Gluščević, menadžerka u Turističkoj organizaciji Budve, Samir Hadžić, predsjednik Društva prijateljstva Crne Gore i NR Kine, Aleksandar Milošević, generalni sekretar Društva i Lana Marović, savjetnica za međunarodne odnose u Društvu prijateljstva.

Neposredan povod za boravak delegacije Sečuana u Budvi je izložba pod nazivom “Srdačni Sečuan 2015 – Šaputanje cvijeća na Putu svile“, koju će večeras u 19 sati u Modernoj galeriji u Budvi svečano otvoriti predsjednik budvanske opštine.



Na samom početku sastanka predsjednik Rađenović je predstavio ambasadoru i delegaciji Sečuana (njegove rodne provincije) opštinu Budva, njene turističke potencijale, razvojne projekte i kulturnu baštinu i istakao zadovoljstvo kapitalnim projektima, kao što je Auto-put, koji će realizovati Crna Gora u saradnji sa Kinom, a koji će značajno doprinjeti i povećanju broja gostiju i dodatnom razvoju turizma u Budvi.

Ambasador Cui Dživei je zahvalio predsjedniku na gostoprimstvu, Biljani Brajović, direktorki JU “Muzeji i galerije Budve” na saradnji prilikom realizacije izložbe, naglasivši da je ona samo dio kulturne razmjene dvije zemlje koja će uslijediti.

“Dobar početak je polovina uspjeha, to je stara kineska poslovica” – rekao je Dživei i dodao da će Crnu Goru u junu posjetiti velika privredna delegacija, čiji cilj će (između ostalog) biti i da pokrenu pitanje bolje dostupnosti naše države uvođenjem čarter linija, ali i investiranje u razne projekte i predložio predsjedniku Opštine Budva Lazaru Rađenoviću da ih primi i porazgovara sa njima o svim mogućnostima saradnje, s obzirom na to da smatra da Budva upravo ima najveći potencijal za to.



Liu Min, zamjenica predsjednika Narodne Asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama provincije Sečuan predstavila je kratko izložbu koja će večeras biti otvorena u Modernoj galeriji u Starom gradu, a na čijoj pripremi su kineski umjetnici radili proteklih nekoliko mjeseci i najavila nastavak saradnje sa budvanskim kulturnim institucijama u oblasti narodnih nošnji i zaštite i restauracije kulturnih dobara.

Liu Min je uručila predsjedniku Rađenoviću i Pismo o namjerama o bratimljenju Budve i grada Zigong iz oblasti Sečuan. Ovaj grad koji se prostire na više od 4.000 m2 i broji 3.500.000 stanovnika, poznat je industrijski, ali i istorijski, kulturni i turistički centar. U Kini je prepoznat i kao “grad soli” i “grad dinosaurusa” (zbog bogatih arheoloških otkrića u ovoj oblasti), a posebno je atraktivan u februaru kada se održava veliki “Festival fenjera”, koji bi predstavnici ove Asocijacije željeli da prikažu i u Crnoj Gori.

Predsjednik Rađenović je potpisao u ime Opštine Budva uručeno Pismo o namjerama i dobio poziv da tokom jeseni posjeti Zigong, kada će Sporazum o bratimljenju biti potpisan od obije strane.



Samir Hadžić, predsjednik Društva prijateljstva Crne Gorei i NR Kine, predstavio je aktivnosti ove civilno-diplomatske organizacije i naglasio da je ponosan da je ponosan potpisanim Sporazumima o saradnji sa 6 opština u Crnoj Gori ( tri na sjeveru i tri na jugu), te da će Društvo pomoći boljoj realizaciji odnosa medju gradovima, budućim pobratimima, što je i njegov cilj. Sve planirane aktivnosti Društva su u potpunosti ispunjene i ostalo je još da se realizuje pozorišna predstava na ovogodišnjem Gradu teatru – istakao je Hadžić.

Na kraju radnog dijela potpisan je Memorandum o saradnji između Opštine Budva i Društva prijateljstva NR Kine i Crne Gore, kao i Protokol o saradnji izmedju Društva i Narodne asocijacije prijateljstva sa inostranim zemljama provincije Sečuan.

Opširnije u prilogu Milijane Mijušković: