24-04-2021

Demokrate Budva: Carević da kaže koga je korumpirao

Opštinski odbor (OO) Demokrata Budva poziva predsjednika Opštine Budva Marka Carevića da javno pojasni, kako navode, skandaloznu i vrlo opasnu izjavu na jednom spskom mediju, ko je koga korumpirao "radi papira".

Demokrate Budva: Carević da kaže koga je korumpirao | Radio Televizija Budva

Foto: Demokrate

"Zbog skandalozne i vrlo opasne izjave predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića, koju je iznio u jutarnjem programu na jednom mediju iz Srbije koji ima i nacionalnu frekvenciju u toj državi, a u kojoj Carević kaže da su Srbi i u državnoj upravi, ali i kao privatnici bili opstruirani od strane bivše vlasti u Crnoj Gori i dodaje:“...a sreća pa su bili korumpirani, pa ste mogli da ih korumpirate da dobijete papire...“ dužni smo da se apsolutno ogradimo od citirane izjave", navode u saopštenju.

Budvanske Demokrate pozivaju Carevića, kome su, kako ističu, dali podršku da vodi grad i da ih predstavlja, da javno pojasni ko je koga korumpirao, kako kaže "radi papira", kao i da te iste navode iznese i nadležnim organima, kako bi se svi učesnici te korupcije u produženom trajanju procesuirali.

"To smo dužni prema ljudima koji su nam dali povjerenje, ali koji nisu očekivali da ćemo se ponašati i djelovati kao režim protiv kog smo se decenijama borili, jer podršku Careviću nismo dali bezuslovno. Možda i možemo da prećutimo njegov lični odnos prema svojim koalicionim partnerima sa kojima se niti sastaje da se dogovara oko ključnih i strateških vizija razvoja grada, ali ni oko riješavanja finansijskih i drugih problema građana i privrede; možda smo 6 mjeseci trpjeli činjenicu da do danas nije potpisan koalicioni sporazum i nisu utvrđeni principi djelovanja nove uprave", ističu u saopštenju.

Možda su, kako dodaju, mogli da se radi „mira u kući“ prave da je gotovo cijela lokalna uprava i sekretarijati i preduzeća u v.d. stanju.

"I sve smo to htjeli da riješavamo na sastancima koalicije, a ne javno, ali ne mozemo prećutati i trpjeti ovakve izjave koje inkriminišu i Carevića lično, ali se reflektuju i na nas koji smo mu dali podršku i glasali za izbor predsjenika Opštine", navode Demokrate.

Kako tvrde, brojni su problemi koje vide u radu predsjednika Opštine Carevića a koji neodoljivo podsjećaju na neka skorija vremena kada je DPS vladao u Budvi.

"To su prije svega brojni protokoli koje potpisuje sa investitorima u Budvi i iz kojih se vidi mnogo veća šteta po prostor nego što je ekonomska ili bilo koja druga korist, ali o tome svemu ne želimo ovom prilikom. Da je ovo njegova prva izjava medijima u kojoj prakticno priznaje neke vrlo problematične stvari mogli bismo to pripisati lapsusu ili neodmjerenoj izjavi, međutim ovo je postalo pravilo i već nekoliko puta je u crnogorskim medijima vrlo samouvjereno davao slične izjave, a sada je to dobilo i internacionalni karakter", naglašavaju u saoptenju.

Zbog toga su, kako kažu, prinuđeni da reaguju vrlo odlučno.

"Jer osim nepoštovanja onih sa kojima bi trebalo da sarađuje i vrši vlast u Budvi onako kako smo svi obećali Budvanima, imamo i izjave koje nas upućuju da se i sada neke vrlo opasne stvari mogu dešavati u samom kabinetu perdsjednika, a da mi niti građani za to znaju".

Prema riječima Demokrata Budve, ovo se ne odnosi na njihove koalicione partnere iz koalicije Za budućnost Budve, DF-a niti NSD-a, sa kojima, kako kažu, imaju odličnu saradnju, već se odnosi isključivo na lično djelovanje i ponašanje predsjednika Opštine Carevića.

"Koji ide dotle da zakazuje sastanke na kojima svi zajedno „ljubim vrata“ i insistiramo da se i ostali konstituenti vlasti u Budvi ograde od ovakvih izjava Carevića, jer u suprotnom inkriminiše sve nas. Još jednom pozivamo Carevića da javno pojasni ove svoje izjave i saznanja", zaključuje se u saopštenju OO Demokrata Budva.