21-09-2022

Demokrate Budva: Pozivamo ODT Kotor i CB Budva da ubuduće rade isključivo po zakonu

Sigurni smo da se javnost sjeća sramnih scena upada i na silu preuzimanja kontrole nad Turističkom organizacijom Budve, smjene legalno izabrane direktorice, gospođe Liješević i Izvršnog odbora TOB-a, navodi se u saopštenju budvanskih Demokrata.


Foto: Demokrate Budva

Saopštenje prenosimo integralno

Naime, početkom ove godine, gospodin Carević, najureni i bivši predsjednik Opštine Budva je potpuno protivno zakonu održao sjednicu Skupštine TOB-a, smjenio Izvršni odbor, a novi u kojem su iskljucivo DF funkcioneri i simpatizeri smijenio i gospođu Liješević.

Nakon toga, uslijed činjenice da tadašnji ministar nije htio da reaguje iako je i samo ministarstvo konstatovalo da je zakon prekršen, nekoliko funkcionera DF-a na čelu sa Nikolom Jovanovićem, ali i sadašnjim direktorom TOB-a, Nemanjom Kuljačom i sadašnjim predsjednikom Izvršnog odbora TOB-a, Nikolom Martinovićem, uz pomoć još nekoliko lica upali su u prostorije TOB-a, po noći, sa kapuljačama na glavi i neovlašćeno promijenili brave na ulaznim vratima, i obili sef iz kojeg su otuđili dokumenta i pečat TOB-a.

Tada je Upravi policije, CB Budva i ODT-u Kotor podnešeno nekoliko krivičnih prijava, uključujući i prijavu za krivično djelo samovlašće iz člana 384, stav 1 Krivičnog zakonika Crne Gore protiv tri gore navedena lica.

Naravno, ova tri gospodina i ostala lica koja su im pomagala uključujući i neka bezbjednosno interesantna lica su po direktnom kontrolom sadašnjeg, nelegalnog i nelegitimnog predsjednika opštine, gospodina Božovića!

Nažalost, kako je Crna Gora i dalje zemlja čuda, sve ovo se danima dešavalo uz znanje i pred očima službenika Uprave policije Crne Gore kojima je cijeli slučaj prijavljan.

Čak je naš zaključak da su službenici CB Budva iz nekog razloga pomogli funkcionerima DF-a, a svoje ponašanje objašnjavali činjenicom da su podnešene prijave upućene ODT Kotor na dalju nadležnost, te da je zaključak bio da nema elemenata krivičnog dijela i da prijave nisu osnovane i da samim tim nema osnova za njihovo postupanje!

Naravno, nakon takve skandalozne ocijene nadležnog tužilaštva uslijedila je potpuno opravdana pritužba Višem državnom tužilaštvu u Podgorici, i sada koristimo priliku da obavjestimo javnost da je Viši državni tužilac, gospodin Tomković, izvršio uvid u spise predmeta i utvrdio sledeće- „ da je predmetno rješenje ODT Kotor (o odbacivanju prijave) preuranjeno i zasnovano na nepotpuno utvrđenom činjeničnom stanju i naložio ODT-u Kotor da, u potpunosti utvrdi činjenično stanje, a nakon toga da donese pravilnu i zakonitu odluku.

Javno konstatujemo da je ODT Kotor načinio ozbiljan propust u radu, i pozivamo ih da nakon vrlo jasnih uputa VDT-a Podgorica, procesuiraju gore pomenuta lica kako bi Sud na kraju mogao da donese zakonitu odluku i kazni ovakvo ponašanje gospode funkcionera DF-a.

Smatramo veoma bitnim da nadležne institucije pokažu odlučnost ,te da ne dopuste uzimanje stvari u svoje ruke i to protivno zakonima Crne Gore, i u tom pravcu pozivamo ODT Kotor i Upravu policije - CB Budva da ubuduće rade isključivo po zakonu, te upozoravamo da ćemo pratiti svaki detalj ovog postupka i o tome obavješatvati javnost i nadležne institucije.

Crna Gora mora biti država vladavine prava i svi u njoj moraju da odgovaraju za svoje postupke bez obzira kojoj političkoj opciji pripadaju.

Nakon 30. avgusta 2020. godine ovako nešto nikada više ne smije biti pod znakom pitanja!