09-05-2019

Demokrate: Današnjom presudom Mandiću i Kneževiću, potvrđeno da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji

Današnjom prvostepenom presudom kojom se Andrija Mandić i Milan Knežević osuđuju na zatvorske kazne u trajanju od pet godina, sudovi su pokazali da ne odustaju od političkog pristupa u donošenju odluka i potvrdili da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji, saopšteno je iz Demokratske Crne Gore.

Demokrate: Današnjom presudom Mandiću i Kneževiću, potvrđeno da princip nezavisnosti sudstva i sudija u Crnoj Gori ne postoji | Radio Televizija Budva

Kako navode u saopštenju, dok se Svetozar Marović slobodno smješka iz Beograda, a pravosudni organi ništa ne preduzimaju na rješavanju predmeta „Marovići“, dok stotine kriminalaca i onih koji su decenijama pljačkali narod slobodno šetaju ulicama, dok Agencija za sprječavanje korupcije ne postupa po prijavama poslanika i građana, dok tužioci štite kumove, prijatelje i rođake šefa mafije, pravosudni sistem Crne Gore donosi presude protiv opozicionih poslanika i osmišljavaju nove strategije djelovanja protiv opozicionih lidera zloupotrebljavajući i uzurpirajući kompletan državni aparat, koji je postao alatka u rukama predstavnika vlasti.

"Nažalost, pravosudne institucije nisu uspjele da se otrgnu od partijskih direktiva i pristale su da budu mehanizam za aktivnosti usmjerene protiv opozicije. Demokratska Crna Gora osuđuje ovakvo ponašanje suda i sudija koje predstavlja samo korak unazad od vladavine prava i pravne države kojom stremimo", poručile su Demokrate.

"Nije ni čudo što po zvaničnim saopštenjima Ministarstva pravde više od polovine građana nema povjerenja u pravosudni sistem, a nakon novih obračuna državnog aparata sa opozicionim poslanicima ovaj procenat će biti još dramatičniji. Ako je po najstarijim definicijama pravda – jednako postupanje u jednakim stvarima, nejednako u nejednakim i postupanje prema drugome kao prema sebi, onda su se pojedine sudije u Crnoj Gori potrudile da sudske institucije označe nepravednim. Zbog svega toga, postaje jasno zašto građani ne vjeruju i ne vide sigurnost u pravosudnom sistemu Crne Gore", navode u saopštenju.

Poslije svega, kako ističu, ipak se nadaju da će i u ovakvom zarobljenom sistemu privatizovanih institucija drugostepeni sud donijeti oslobađajuću presudu opozicionim poslanicima.

"Jer bi to bilo jedino logično rješenje poslije ovog skandaloznog procesa u kom je svjedok saradnik mijenjao iskaze na svakih 100 eura, a Svetozar Marović mijenjao lokacije poslije svakog novog miliona, koji je oteo od građana Crne Gore", zaključuje se u saopštenju Demokratske Crne Gore.