20-09-2021

Desetine miliona eura za uvoz voća i povrća

Crna Gora je u prvih sedam mjeseci ove godine uvezla hrane za 257 miliona EUR, što je nešto više nego u uporednom periodu prošle godine, kada je ta cifra bila 231 miliona EUR.

Desetine miliona eura za uvoz voća i povrća | Radio Televizija Budva

Free-Photos (CC0), Pixabay

Uvoz hrane je u prvih sedam mjeseci ove godine bio je nešto niži nego u istom periodu 2019. godine, kada je iznosio 266 miliona EUR, pišu Vijesti.

Uvoz hrane veći je od cijelog crnogorskog izvoza za 22 miliona EUR.

Crna Gora, prema podacima Monstata, i dalje desetine miliona EUR troši na hranu koju bi sama mogla da proizvede. To je najvidljivije kod povrća i voća, kojeg je uvezeno za 30 miliona EUR, mliječnih proizvoda za 27 miliona, a jaja i meda za 1,1 milion EUR u prvih sedam mjeseci ove godine.

Paradajza, po čijoj je proizvodnji su nekada bili poznati Zeta i Grbalj, uvezeno je za 2,8 miliona EUR. Paradajz je uvezen iz čak 13 država, najviše iz Albanije, Srbije, Turske, Sjeverne Makedonije i Italije.

Krompira za jelo je uvezeno za 1,15 miliona EUR iz čak 17 država, iako su klimatske prilike na sjeveru Crne Gore idealne za uzgoj tog povrća.

U ovom periodu je Ministarstvo poljoprivrede vanrednim mjerama skladištenja pomoglo domaćim proizvođačima krompira, koji svoje viškove nijesu imali kome da prodaju. Najviše krompira je uvezeno iz Holandije, Francuske, Srbije, Hrvatske, Belgije i Grčke.

Ukupno je povrća uvezeno za 12 miliona EUR, najviše iz Srbije, Albanije, Holandije, Turske, Italije, Sjeverne Makedonije, Španije i Grčke. Jedan od apsurdnih uvoza je uvoz pasulja iz Kirgizije za 286 hiljada EUR.

Mina