10-06-2019

DF Budva: Prihvatamo poziv da sjednemo za sto i razgovaramo, a sve u interesu našeg grada i njegovih građana

Pokušaj da se ovih dana, pod dirigentskom palicom Demokrata, sruši ugled predsjednika Opštine Budva, Marka Carevića postao je sasvim providan posle medijskih nastupa satelitskih i minornih, političkih grupacija odnosno njihovih predstavnika, ojačan kasnije udruženim djelovanjem dijela NVO sektora, navode, između ostalog, u saopštenju budvanskog Demoratskog fronta.

DF Budva: Prihvatamo poziv da sjednemo za sto i razgovaramo, a sve u interesu našeg grada i njegovih građana | Radio Televizija Budva

Rejting gospodina Carevića kod građana Budve, vidljivi rezultati, infrastrukturni projekti i politička odlučnost, motivisali su dio koalicije da zbije redove i petokolonaški djeluje protiv onoga koji im je dvije prethodne godine bio konstruktivna kritika i politička podrška. Dok se ista taktika od strane dijela opozicije u Kotoru naziva izdajom i prevarom, Demokrate je u Budvi bez stida koriste zamjenom teza i obmanom javnosti. Zato evo par riječi o ovom raštimovanom budvanskom orkestru koji se istakao u medijskim istupima proteklih sedam dana, kazali su iz DF-a.

"Dirigent ovih napada svakako je gospodin Krapović, bivši predsjednik Opštine. Nedavno je, saznajemo, sazvao partijski sastanak i ogorčen prisustvom gospodina Carevića u medijima, što je prirodno za čovjeka kojem je ostalo toliko nezavršenog posla, započeo orkestriranje ne bi li se bacila mrlja na rad predsjednika Opštine. Umjesto da makar dok je na platnom spisku Opštine bude dobronamjerna kritika kolegi, Krapović poseže za niskim udarcima računajući na jeftine političke poene i ponovnu vlast. O svojoj odgovornosti za pitanje kongresnog centra i hotela, kao bivšeg predsjednika Opštine, kao i kolega iz nadležnih sekretarijata ni riječi. Hoće vlast, neće odgovornost.
Prva violinau ovom orkestru je gospodin Miomir Pejović, koji koristeći politički uticaj na određene medije piše saopštenja u kojima iznosi pretpostavke i saznanja koja su vrjednija za Specijalno državno tužilaštvo ili za Upravu za sprječavanje pranja novca nego za novinska prepucavanja", ističu u saopštenju.

Predlažu, kako dodaju, da svoje nalaze udruži sa nalazima MANS-a pa da zajednički obogate državne institucije za vrijedne nalaze, a ne da od predsjednika Opštine očekuju da sa time bavi.

"Uvjereni smo da će predsjednik Carević, u skladu sa odgovorom nadležnih institucija, znati da reaguje na pravi i pravno valjan način. „Istraživačkom“ dijelu orkestra pridružuje se i druga violina, gospodin Bulatović iz Crnogorske, koji se javnosti predstavlja kao prvi potpredsjednik, funkcija koja, osim u glavi nosioca, nigdje ne postoji. Postoje sam potpredsjednici kojima mandat prestaje prestankom mandata predsjednika Opštine (Čl. 67. Zakona o lokalnoj samoupravi),a gospodin Bulatović je, kako znamo, i dalje potpredsjednik. Da je istinski borac za zakonitost, vjerujemo, podnio bi zahtjev za reizbor. I njegova saznanja su, vjerujemo, vrijedna za institucije kojima je to u opisu nadležnosti", kazali su iz DF-a, dodajući da od udaračkih instrumenata, u orkestru se, po pravnoj bahatosti i niskim udarcima, ističu bubanj i mali doboš.

"Bubanj predsjednika Skupštine Opštine Budva gospodina Krsta Radovića koji, koristeći skupštinsku govornicu za partijske konferencije za štampu, obmanjuje javnost umjesto da prizna da nije dobro pročitao Poslovnik, zvuči potpuno neusaglašeno sa malim dobošem potpredsjednice gospođice Ivanović koja tvrdi da je pomenuti Radović pomiješao redovnu i hitnu sjednicu. O tome da je predsjednik Skupštine imun na opomene institucija i da je ponuda ostavke samo blef najbolje svjedoče nezakonita primanja koja ga nisu ponukala na ponudi ostavku ili makar javno izvini javnosti. O tome da potpredsjednica (kojoj je, usput rečeno, mandat takođe istekao sa mandatom bivšeg predsjednika Skupštine pa i ona funkciju obavlja kao i njen partijski kolega bez očekivanog zahtjeva za reizborom) voli istovremenoda obmane javnost najbolje govori to da se hvali volonterstvom (koje je Zakonom i Statutom OB obavezno, a ne opciono za potpredsjednike) kao da ne dobija skupštinske naknade kao i svi drugi odbornici", navode u saopštenju.

Srećom, kako kažu, ovom raštimovanom kvartetu pridružila se naštimovana klavirska pratnja gospođe Božene Jelušić, koja shvatajući da je orkestar promašio notu, poziva na sastanak.

"Na taj sastanak smo gospodo uvijek spremni i od njega nikad nijesmo bježali. Bježali smo od medijskih prepucavanja i nadgornjavanja, vjerujući da dogovor kuću gradi i da nesuglasice moramo rješavati razgovorom. Gospođu Jelušić podsjećamo da smo, za razliku od Demokrata, uvijek insistirali na volji manjih članova koalicije, poput njene partije, ali i volji nezavisnih odbornika, i uvijek u razgovoru i kompromisu tražili rješenje. Nakon optužbi da smo kriminalna organizacija, da „trgujemo“ vrtićem i da sarađujemo sa DPS-om od kojeg trpimo u istoriji Crne Gore rijetko viđen progon, teško je sjesti i pogledati u oči one koji su to izgovorili. Ali javni interes i želja da opozicija pokaže najbolje lice i da Budva bude pouka i poruka Crnoj Gori, dužni smo da dogovoru damo još jednu šansu. Uvjereni da i dalje dijelimo iste ciljeve i viziju Budve, opominjemo vas za izgovorene riječi i prihvatamo poziv da sjednemo za sto i razgovaramo, a sve u interesu našeg grada i njegovih građana", zaključuje se u saopštenju Demokratskog fronta Budva.