06-08-2022

DF Budva: U potpunosti podržavamo prosvjetne radnike, nadležni da preduzmu konkretne poteze

Iz Demokratskog fronta Budva saopštili su da u potpunosti podržavaju prosvetne radnike koji protestvuju radi ostvarivanja svojih stambenih prava, te da apeluju na sve nadležne državne organe da pod hitno preduzmu konkretne poteze kako bi se prosvjetari konačno uselili u svoje stanove.


Foto: DF Budva

U ovom političkom subjektu smatraju da je krajnje vrijeme da nadležne državne institucije sa deklarativne podrške pređu u konkretnu akciju.

"Već je peti dan štrajka a ne vidimo da su državne institucije preduzele bilo šta da se ovaj nedopustivi problem riješi. Takođe vidimo da su se mnoge političke partije i pojedinci oglasili u svrhu marketinga sa podrškom prosvetarima ali da njihovi funkcioneri koji se nalaze na državnim funkcijama i koji su nadležni za ovaj problem ne čine ništa u cilju rješavanja njihovim problema. Gospodo, nije dovoljno doći u Budvu, fotografisati se sa nastavnicima i profesorima i poslati saopstenje u medijima", poručuju u saopštenju.

Kako kažu, potrebna je odlučna i hitna akcija jer vremena za čekanje nema.

"Demokratskom frontu je itekako dobro poznata borba putem protesta i šatora jer smo 2015. godine ispred Skupštine Crne Gore dvadeset dana protestvovali radi stvaranja uslova za fer i slobodne izbore. Takođe smo 2020. godine nakon nezakonite smjene vlasti u Opstini Budva više od dva mjeseca svakodnevno protestvovali protiv političke korupcije i prekrajanja izborne volje. Upravo zbog toga, više nego bilo koji politički subjekt, razumijemo i podržavamo ovaj vid građanske borbe za ostvarivanje elementarnog ljudskog prava a to je rešavanje pitanja krova nad glavom", naveli su iz DF Budva.

Ocjenjuju da su prosvetni radnici u Crnoj Gori dovedeni na prosjački štap i da sada neko povećanjem cijene stana želi da ih dodatno opljačka.

"DF pruža punu podršku da cijena kvadrata stana ostane na 650 evra i da nikakvo povećanje cijene ne dolazi u obzir jer je nezakonito. Takođe, apelujemo na sve državne organe, a posebno na CEDIS, da pod hitno stvore uslove da se obezbijedi napajanje električnom energijom prosvetnih zgrada kako bi se stvorili uslovi za useljenje. Opština Budva čini sve što je u njenoj moći da pomogne prosvetnim radnicima pa je tako u najkraćem mogućem roku obezbijedila vodosnadvijevanje stanova i uključila se u posredovanje izmedju nadležnih institucija i preuzela čak i ingerencije nekih drugih organa iako nije to u obavezi. Saradnja između prosvetnih radnika i Opštine Budva je dobar primjer kako se građanima pruža institucionalna podrška za ostvarivanje njihovih prava. Od prvog do poslednjeg dana DF, a vjerujemo i Opstina Budva, će biti uz prosvetne radnike", kazali su oni.

Smatraju da ovih dana nema prioritetnijeg pitanja u Crnoj Gori zbog čega apeluju da svi, od vrha Vlade do poslednjeg državnog činovnika, sjednu za sto i riješe probleme učitelja, vaspitača, nastavnika, profesora i drugih prosvetnih radnika.

"Ostalim političkim subjektima poručujemo da apeluju na svoje državne funkcionere da se uključe u rešavanje a da politička saopštenja ostavimo za period posle kada svako može da iznese šta je uradio da se ovaj problem riješi. Nije vrijeme za fotografisanje već za hitnu institucionalnu akciju. Valjda je ovo tema oko koje mogu da se okupe svi politički akteri i sve državne institucije. Mi vjerujemo da je to naša obaveza i pozivamo na udruženu akciju počev od premijera Dritana Abazovića, do resornog ministarstva i svih drugih institucija. DF čvrsto stoji uz prosvetne radnike Budva i tu smo da na svaki način pomognemo da do početka školske godine naši prosvetni radnici dobiju svoj krov nad glavom. DF Budva poziva na konačnu akciju po ovom pitanju jer vremena za čekanje više nema", zaključuje se u saopštenju.