23-09-2020

Digitalni udžbenici za sve prvake od 1. oktobra

Dopuna štampanih izdanja digitalnim udžbenicima, koji će od 1. oktobra biti dostupni svim prvacima, doprinijeće principu očiglednosti u nastavi, omogućiti da učenici određenu problematiku usvoje kroz neposredan uvid i time steknu trajnije i kvalitenije znanje, a upotreba ovih formi kroz obrazovni sistem značiće i kontrolisano, ciljano i svrsishodno digitalno opismenjavanje svih budućih generacija, ocjenjuje koordinator za obuku i učitelj Saša Bakrač.

Digitalni udžbenici za sve prvake od 1. oktobra | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva prosvjete ranije je najavljeno da je projekat Uci.me, koji se odnosi na uvođenje digitalnih udžbenika, jedna od njihovih najznačajnijih inicijativa.

Digitalni udžbenici, inicijalno urađeni za prve razrede se mogu naći na platformi www.uci.me, u onlajn i u oflajn režimu, a u toku školske godine biće dostupni u svih 500 učionica prvog razreda u skoro 300 škola.

Bakrač pojašnjava da digitalni udžbenici nijesu zamjena za tradicionalne, štampane, već samo njihova dopuna, koja će obogatiti nastavni proces i otvoriti prostor da učenici kroz neposredan uvid stiču znanja.

Digitalni udžbenik, ističe on, nije, kako se pogrešno katkad misli, standardni udžbenik postavljen na onlajn platformu, već ,,simulacije svega što se pokušava objasniti, interaktivni zadaci sa ponuđenim odgovorima i objašnjenjima, mini-dokumentaci, animirani filmovi, virtuelne panorame, igre... pravi novi svijet znanja“.

"To podrazumijeva da onaj dio koji je multimedijalan može da doprinese principu očiglednosti u nastavi, jer učenici informacije koje im se prezentuju moraju doživljavati iz više različitih izvora. Nije dovoljno samo demonstrirati ili samo pričati, ti udžbenici su obogaćeni sa nekih 450 multimedijalnih sadržaja, preko 200 kvizova, panoramskih fotografija... Kombinovanje štampanih udžbenika sa digitalnim u samom procesu nastave omogućava da probleme koje učenici budu izučavali doživljavaju sa više aspekata što će doprinijeti da znanje koje stiču bude trajnije i kvalitetnije", smatra Bakrač.

Novina koju ovo nastavno sredstvo uvodi, prema njegovim riječima, jeste i opcija da se svaki riješeni zadatak, problem ili postavka automatski i vrednuje, ,,što roditeljima i učiteljima neposredno omogućava da prate napredak učenika, pojedinačno, ili za učitelje na nivou cjeline, odnosno odjeljenja“.