18-07-2017

Dileri i dalje nesmetano "obavljaju svoju djelatnost"

Ni šest godina od usvajanja Odluke o načinu i uslovima posredovanja pri izdavanju soba i drugih kapaciteta na utvrđenom prostoru, čime je legalizovan rad dilera soba, nije se mnogo odmaklo od početne ideje.

Dileri i dalje nesmetano

Umjesto da siva ekonomija u ovom segmentu bude minimizirana, što je i bila namjera prilikom donošenja odluke, turisti i danas prvi susret sa Budvom imaju upravo preko dilera soba na gradskom bulevaru, kod autobuske stanice i mnogim drugim mjestima.

Pravni osnov za donošenje ovakve odluke bio je sadržan u Zakonu o turizma, a njom je predviđeno da taj posao obavljaju, na za to predviđenim mjestima tokom turističke sezone, predstavnici onih turističkih agencija koje imaju saglasnost Ministarstva održivog razvoja i turizma za obavljanje djelatnosti i imaju poslovnicu na teritoriji opštine Budva.

Za predsjednika Sektora turističkih agencija CTU Petra Ivkovića je potpuno neshvatljivo da dileri soba nesmetano "obavljaju svoj posao".



"Vidi li iko ove silne ulične dilere koji prodaju sobe potpuno mimo zakona, pa čak i mimo onog pravilnika , opštinske odluke od prije nekoliko godina koja u jednom dijelu, tim nazovi dilerima omogućava da se bave tim poslom i to isključivo ako imaju ugovor sa Turističkom agencijim. Ja tamo ne vidim ni jednog dilera koji to radi u skladu sa opštinskom odlukom, na kraju i ta odluka je sramna i treba je mijenjati, jer ona nema veze sa praksom, niti sa našim potrebama. Jako je ružno vidjeti bilo koga pored puta da prodaje tu vrstu usluga za koje su registrovani vlasnici privatnog smještaja , odnosno turističke agencije kao jedini posrednici u toj priči", istakao je Ivković.

Odlukom je precizirano i da će nadzor obavljati lokalna turistička inspekcija, te da će se kaznene odredbe primjenjivati shodno važećem Zakonu o turizmu.
Ivković smatra da je to "klasični ping pong" između republičkih i opštinskih organa, odnosno prebacivanje nadležnosti sa jednih na druge što samo nanosi štetu gradu.

"Pretpostavljam da je nekome u interesu da to bude baš tako, da li jednima ili drugima, ne bih ulazio u detalje, ali ono što pruža stvarno ružnu sliku, to je ono što vidimo kada uđemo u Budvu. Možete izračunati, 15 do 20 dilera od samog ulaska u Budvu pa tamo do benzinske pumpe. To su ljudu koji, uglavnom, posreduju i nijesu vlasnici, a čak i da su vlasnici nemaju pravo na to. Treba imati u vidu da kao kontrolori te djelatnosti mogu naći prije svega komunalna, a zatim tržišna i turistička inspekcija, te Poreska uprava", pojasnio je Ivković.



Opštinskom odlukom je bilo predviđeno da posredovanje u ime turističke agencije obavlja fizičko lice sa kojim agencija ima zaključen ugovor o radu, a koji će na predviđenom prostaoru morati da se pojavljuje u majici ili košulji crvene boje, sa oznakom turističke agencije, kao i da posjeduje legitimaciju koju, po zahtjevu turističke agencije, izdaje nadležni Sekretarijat.

Šest godina kasnije projekat je i dalje u pilot fazi .