29-09-2020

Dio roditelja smatra da je neodgovorno slati djecu u klupe

Veliki broj roditelja ogorčen je odlukom Ministarstva prosvjete kojom ostaje da učenici prvih šest razreda osnovne škole i prvog razreda u srednjim školama počnu 1. oktobra sa praćanjem nastave u školskim klupama, kada se bilježi veliki broj zaraženih i širi epidemija, piše Dan.

Dio roditelja smatra da je neodgovorno slati djecu u klupe | Radio Televizija Budva

Iz Ministarstva prosvjete je juče saopšteno da će školska godina početi 1. oktobra po istom modelu koji je najavljen, prije svega zbog potrebe da đaci, nakon dužeg vremena ostvare kontakt sa školskim okruženjem, ali uz napomenu da je trenutna epidemiološka situacija više nego složena.

To znači da, ukoliko se svi koji su posredno ili neposredno vezani za obrazovni sistem, ne budu strogo pridržavali mjera, postoji realna mogućnost za promjenu nastavnog modela: djelimični ili potpuni prekid nastave i prelazak na onlajn sistem rada.

Iz Udruženja Roditelji ističu za Dan da veliki broj roditelja strahuje za zdravlje djece i misle da je rizično djecu slati u školu u ovakvoj situaciji.

Roditelji koji su se obratili Udruženju ističu da je neodgovorno i rizično slati djecu u školu, i o tome obavijestiti roditelje nekoliko dana pred početak nastave.

“Ne slažemo se sa modelom Ministarstva prosvjete, jer svoju nesposobnost prebacuju na narod, a narod i djeca su žrtve svega ovoga. Diskriminisali su djecu, jedni idu u školu, drugi sjede kući. Škola je za obrazovanje, a kuća za vaspitanje. Ne prihvatamo nikakve modele koji nijesu realni i koji se donose na štetu djece. Što se tiče maski to je tek opasnost po zdravlje djece i po njihovu psihu. Pa nisu djeca roboti. Oduzeta nam je sloboda po svim osnovama. Zašto? Jer se neko našao pametan da se igra Boga. Zahtijevamo da sva djeca imaju ista prava i da svi idu u školu pod jednakim uslovima i naravno bez maski ili da zamrznu godinu. Mi ne tražimo ništa nemoguće, samo tražimo ono što bi po zakonu trebalo da imamo, a to je slobodan izbor”, navodi majka Dejana Stanić za Dan.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša kazao je juče da su imali niz razgovora sa Ministratsvom prosvjete i da su svjesni rizika, ali treba znati da djeca od sredine marta ne idu u školu i to može imati značajne i dalekosežne posledice.