20-08-2018

Disciplinski postupak protiv policajca koji je tukao maloljetnika

Disciplinski tužilac Uprave policije pokrenuo je protiv policajca M.I. iz Grupe za obezbjeđenje objekata, disciplinski postupak zbog toga što je tukao maloljetnika u Budvi.

Disciplinski postupak protiv policajca koji je tukao maloljetnika | Radio Televizija Budva

“Tom prilikom je kod maloljetnika izazvao osjećaj ugroženosti, čime je počinio težu povredu službene dužnosti iz člana 106. stav 1 tačka 4 Zakona o unutrašnjim poslovima, ponašanje u službi i van službe suprotno Kodeksu policijske etike”, objavljeno je na sajtu MUP-a.

Kako se navodi u obrazloženju, 27. janara je policajac oko 21:45 časova, van službe, na sportskom igralištu koje se nalazi u naselju Adok u Budvi, ponašao suprotno Kodeksu policijske etike, na način što je fizički napao maloljetnog V.M. tako što ga je uhvatio rukom u predjelu ramena, zatim mu zadao dva udarca rukom u predjelu glave i uputio mu prijeteće riječi: „Zvaću ti kolege, odraćemo te“.

Vijesti su ranije objavile da je policajcac morao da prođe dodatne treninge o dječjim pravima, ali i jednodnevnu obuku na temu Etički kodeks. Na dodatnu obuku poslao ga je šef Odsjeka za štićene ličnosti Dragan Blagojević, koji je prihvatio preporuke Savjeta za građansku kontrolu rada policije.

Za njega je organizovana i obuka o posljedicama koje proizvodi nasilje prema djeci, učio je o smanjenju nasilja prema djeci u svim okruženjima, jačanju zaštite djece, posebno njihovog fizičkog i mentalnog zdravlja, poštovanju osnovnih prava djece i relevantnih standarda.

O događaju se nakon što se desio izjasnio i državni tužilac u Osnovnom državnom tužilaštvu u Kotoru, koji je procijenio da nema elemenata bića krivičnog djela čije se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.