20-09-2021

Do sada apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava

Na javni poziv za podršku podizanju i modernizaciji/opremanju proizvodnih voćnih zasada do sada je apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicije od 91,27 hiljada EUR i potencijalnom podrškom u iznosu od 41,17 hiljada EUR.

Do sada apliciralo 26 poljoprivrednih gazdinstava | Radio Televizija Budva

Foto: pixabay.com/ arhiva

Iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede su kazali da taj resor kroz program podrške podizanju i modernizaciji proizvodnih voćnih zasada obezbjeđuje sredstva kojim se umanjuju investiciona ulaganja proizvođača prilikom zasnivanja proizvodnih voćnih zasada, a koji bi uz redovnu primjenu savremene agrotehnike bili visoko profitabilni.

“Redovan i stabilan prinos visokog kvaliteta, dugoročno će uticati na povećanje obima prerade i obogaćivanje asortimana proizvoda, čime će se postići povoljna izvozna struktura i viši nivo konkurentnosti”, navodi se u saopštenju.

Podrška se, kako se dodaje, između ostalog odnosi na podizanje 5,23 hektara pod različitim voćnim vrstama kao i nabavku sistema za navodnjavanje i potpornih stubova za špalirni uzgoj.

“Kako je javni poziv otvoren do 1. novembra u narednom periodu očekujemo značajno veći broj zahtjeva od poljoprivrednih proizvođača s obzirom na to da je jesenja sadnja voća dominatno zastupljena u Crnoj Gori”, rekli su iz Ministarstva.

Sektor vinarstva i vinogradarstva konstantno raste. Crnogorska vina su prepoznata na svjetskom tržištu. Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede je obezbijedilo još veću podršku kako bi se konkurentnost dodatno unaprijedila za nastup na novim tržištima.

Kada je riječ o razvoju vinogradarstva i vinarstva, do sada je apliciralo 13 poljoprivrednih gazdinstava sa ukupnom vrijednošću investicija od 46,31 hiljadu EUR i potencijalnom podrškom u iznosu od 22,4 hiljade EUR.

“Zahtjevi se odnose kako na podizanje novih vinograda tako i na nabavku sistema za navodnjavanje i nabavku namjenske vinske opreme. Ovim programom podstiče se povećanje površina pod vinovom lozom, kako uvođenjem novih sorti tako i čuvanjem autohtonih sorti, kao i modernizacija postojećih proizvodnih zasada vinove loze koji će uz primjenu savremene agrotehnike dati visoke, kvalitetne i stabilne prinose”, objasnili su iz Ministarstva.

U sklopu javnog poziva Podrška povrtarskoj proizvodnji pristiglo je 453 zahtjeva ukupne vrijednosti investicija 1,02 miliona EUR sa potencijalnom podrškom u iznosu od 539,04 hiljade EUR. Prijavljena je proizvodnja povrća na površini od 900 hektara.

“Svi zahtjevi su trenutno predmet terenske kontrole, nakon čega će se obavljati isplata odobrenih zahtjeva”, zaključuje se u saopštenju.