24-11-2021

Dobit od 27 miliona EUR ostvarilo deset kompanija

U Crnoj Gori je deset kompanija iz resora Ministarstva kapitalnih investicija treći kvartal ove godine završilo pozitivnim rezultatom od 27 miliona EUR, dok je isto toliko imalo neto gubitak od 11,7 miliona EUR.

Dobit od 27 miliona EUR ostvarilo deset kompanija | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Predstavnica Odjeljenja za korporativno upravljanje u tom Ministarstvu, Ana Tošanić Radunović, kazala je da je od 20 kompanija, deset poslovalo sa neto gubitkom, a deset sa neto dobiti.

„Ukupno ostvarena neto dobit iznosi 27 miliona EUR, a neto gubitak 11,7 miliona EUR. Dakle, u totalu su sve kompanije ostvarile pozitivan neto rezultat“, rekla je Tošanić Radunović na konferenciji Ministarstva, na kojoj je predstavljen izvještaj o poslovanju preduzeća u većinskom vlasništvu države za treći kvartal.

Rezultati su pripremljeni za 20 preduzeća u većinskom vlasništvu države, iako je u trećem kvartalu registrovana nova kompanija, Elektroprivreda Solar Gradnja, ali ona zbog formiranja službi još nema pripremljene rezultate poslovanja.

Kada se posmatraju rezultati na nivou EBITDA, što je rezultat prije poreza, kamate i amortizacije, situacija je značajno bolja - šest kompanija je poslovalo sa negativnom EBITDA od tri miliona, a njih 14 sa pozitivnom od 81,6 miliona.

Crnogorski elektroprenosni sistem (CGES) je na prvom mjestu sa najboljim rezultatom i neto dobiti za devet mjeseci od 14,3 milona EUR.

“Na drugom mjestu su Aerodromi Crne Gore sa 5,3 miliona, Rudnik uglja 3,6 miliona, Monteput jedan milion i Željeznički prevoz 936 hiljada EUR”, precizirala je Tošanić Radunović.

Kada su u pitanju gubici, Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) je poslovao sa najlošijm rezultatom i ostvario minus od 3,4 miliona, ToMontenegro 2,6 miliona EUR, Barska plovidba 2,5 miliona, Crnogorska plovidba 1,3 miliona i Montecargo 1,1 milion.

Tošanić Radunović je saopštila da je, kada se uporedi neto rezultat poslovanja za devetomjesečni u odnosu ne šestomjesečni period ove godine, osam preduzeća nastavilo da posluje sa pozitivnim neto rezultatom, dva su iz negativnog prešla u pozitivan, jedno je iz pozitivnog prešlo u negativan, dok je devet nastavilo da posluje sa negativnim neto rezultatom.

“Od kompanija koje su tokom čitave godine imale pozitivan rezultat, značajan pad u devetomjesečnom rezultatu, u odnosu na polugodišnji, ostvarla je EPCG. Ta kompanija je zabilježla pad u rezultatu od 16,7 miliona EUR ili 98 odsto. Najveći efekat na ovakav negativan trend imaju visoke cijene električne energje na berzi, koju je EPCG bila prinuđena da uvozi zbog loše hidrologije i nedovoljne proizvodnje električne energije”, objasnila je Tošanić Radunović.

Kada se uporede ostvareni neto rezultat u devetomjesečnom periodu ove godine, u odnosu na prošlu, osam kompanija je poslovalo bolje, a 11 lošije.

“Međutim, u skoru su naša preduzeća ostvarila bolji rezultat od 3,5 milona EUR, odnosno 24,4 odsto”, dodala je Tošanić Radunović.

Značajan pad u neto rezultatu u odnosu na prethodnu godinu su imali CEDIS, Rudnik Pljevlja i Barska i Crnogorska plovidba.

Troškovi zarada i naknada zarada su za devet mjeseci iznosili 84 miliona i bilježe rast u odnosu na 2019. od 2,2 odsto, a u odnosu na prošlu godinu od 3,8 odsto.

Tošanić Radunović je objasnila da su, kada je u pitanju broj zaposlenih, to prikazali na bazi ugovora o radu, o djelu i o angažovanju radnika preko agencije.

“Na dan 30. septembar po osnovu svih ovih ugovora bilo je angažovanje od 7,48 hiljada zaposlenih, što je sedam odsto više u odnosu na 2019, odnosno deset odsto više u u odnosu na prošlu godinu”, navela je Tošanić Radunović.

Najveći procentualni rast u neto zaradama u odnosu na prošlu godinu imala je Zetaenergy 45 odsto, a najveći pad Montenegrobonus, 13 odsto.

Ministar kapitalnih investicija, Mladen Bojanić, kazao je da nadoknade u državnim kompanijama nijesu u skladu sa rezultatima poslovanja, tako da su pokušali da jednom aktivnošću to definišu na nivou Vlade.

„Takođe, sponzorstva su upitna i to mora da se uvede u red“, rekao je Bojanić.

On je kazao da tu nema neke magične formule, ali da se ide ka tome da rukovodni kadar ima fiksne zarade tokom godine, a na osnovu rezultata poslovanja ostvare bonus.

Predstavnik Odjeljenja za korporativno upravljanje, Vladimir Vukajlović je, govoreći o nadoknadama u državnim kompanijama, naveo da je situacija šarolika, odnosno da u različitim kompanijama imaju različiti principi i nijesu u skladu sa poslovnim rezultatima tih kompanija.

„Ministar je pripremio informaciju koja je rezultirala zaključkom sa sjednice Vlade gdje je Ministarstvo finansija obavezao da izvrši analizu tog problema i mi sa naše strane imamo konkretna rješenja i predloge. U narednom periodu ćemo uložiti dodatni napor kako bi se stvorio institucionalni okvir kako bi se zarade i naknade upodobile sa poslovnim rezultatima i stanjem u tim kompanijama“, naveo je Vukajlović.

On je kazao da je namjera da se to uradi kroz sistem nagrađivanja i bonusa, kako bi se rezultati nagrađivali adekvatno, a rukovodni kadar koji ne uspije da odgovori očekivanjima ne bi mogao da ostvari zarade.

Bojanić je, odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše pad dobiti preduzeća, a rast zaposlenih, kazao da nijesu srećni da vide da raste broj zaposlenih, a padaju prihodi.

„Fokusiraćemo se na to sve. Oni imaju svoja rukovodeća tijela i organe i odgovorni su nama, kao Vladi“, rekao je Bojanić.

Bojanić je, komentarišući poslovanje avio-prevoznika Air Montenegro, kazao da minus nije dobar, ali da je u pitanju nova kompanija, koja je imala puno ograničenja, od Montenegro Airilesa i njihovih čudnih potraživanja i opstrukcije od stečajnog sudije.

„Tu smo gdje smo, pokušavamo da sa tom kompanijom odradimo održivu ekonomiju, odnosno da u nekom budućem periodu kroz dobro planiranje letova i flote i uz podršku Vlade napravimo održivu kompaniju“, rekao je Bojanić.

On je ponovio da je Crnoj Gori neophodna avio-kompanija i vjeruje da će u narednom periodu to da bude održiva kompanija.