17-04-2020

Dobre vijesti iz Italije: Rekordno mali porast broja novozaraženih koronavirusom

Od posljedica zaraze korona virusom u Italiji je u protekla 24 sata umrlo još 575 osoba, čime je broj smrtnih slučajeva u toj zemlji povećan na 22.745.


Foto: Guliver/Getty Images

Italijanska Civilna zaštita objavila je dnevni pregled epidemiološke slike u toj zemlji prema kojem je danas zabilježeno nešto više smrtnih slučajeva u odnosu na dan ranije.

Prema posljednjim podacima, broj zaraženih osoba u Italiji povećan je na 106.962, što je dnevni rast od 0,3 posto i ujedno najmanji rast broja zaraženih od početka epidemije u toj zemlji.

U Italiji je od koronavirusa izliječeno ukupno 42.727 oboljelih osoba, a na djevnoj bazi se ostvaruju rekordni rast broja izliječenih.

Još jedna od pozitivnih vijesti iz Italije je da se dvije sedmice zaredom povećava broj izliječenih i smanjuje broj oboljelih pacijenata zbrinutih na bolničkim odjelima za intenzivnu njegu i tako se rasterećuje zdravstveni sistem te zemlje.

Epicentar epidemije u Italiji je Lombardija sa 11.851 smrtnim slučajem, što je više od polovine ukupnog broja smrtnih slučajeva u Italiji.

Vlada Italije najavljuje novu fazu borbe protiv korona virusa koja će uključivati i oživljavanje privrede te zemlje koja bilježi najveće gubitke još od Drugog svjetskog rata.

Restriktivne mjere su već donekle ublažene i značajan dio privrednih subjekata, uglavnom trgovina, je otvoren, ali sve je glasnija rasprava o tome kako se u tim uslovima boriti protiv širenja virusa.

Vlada je danas najavila da će uvesti mobilnu aplikaciju za praćenje kontakata sa osobama zaraženim korona virusom.

Izvor: Anadolija