15-09-2015

Dobrobiti refleksologije

Masaža stopala je za većinu nas vid opuštanja, ali ako se prepustite rukama stručnjaka ova praksa bi mogla da vam poboljša zdravlje na mnogo načina.

Dobrobiti refleksologije | Radio Televizija Budva

Vekovima je cenjena u mnogim kulturama i smatrana terapijom za ublažavanje bolova, stresa i anksioznosti, oporavak posle povreda i za opšte zdravlje.

Refleksološkom masažom stopala masažer trlja i pritišće rukama određene tačke na vašim stopalima da bi uticao na poboljšanje rada pojedinih organa ili delova tijela. Nije beznačajna ni samomasaža kod kuće, ali najbolja je ona koju obavlja stručnjak.

Relaksacija

Ova masaža, za mnoge je efektnija kada je u pitanju opuštanje i umirenje nego obična. Smanjuje se anksioznost i tijelo se opušta. Takođe, na ovaj način masažer prenosi energiju na vas i ona kao, kako tvrde refleksolozi, da struji kroz vaše telo. Ovo je pomoglo i mnogima da se brže oporave posle povreda i bolesti.

Cirkulacija

Poboljšanom cirkulacijom pospešujete prenos kiseonika, čistite tijelo od toksina brže. Kada je stres prisutan cirkulacija je slabija, dolazi do grčenja tela i to naravno loše utiče ne zdravlje. Masažom stopala to se poništava. Naravno, zato se ova masaža preporučuje ženama u srednjim godinama i u periodu pred menopauzu. Cilj je da se poboljšanjem cirkulacije odagna osjećaj umora.

Imunitet

Kako masaža stopala dovodi tijelo u stanje opuštenosti i briše stres, tako vas i štiti od njegovih posledica. Ako često masirate stopala bićete i manje podložni bolestima, imunitet će vam biti jači, jer ga stres neće “izjedati”.

Probava

Mnogi su se uverili da im masaža stopala pomaže i da poboljšaju probavu. Tvrde da im već nakon par minuta masiranja stomak “proradi” i da par dana posle toga nemaju stomačnih problema. Posebno je u ovom slučaju efektivno masiranje unutrašnjeg centralnog dela stopala.

Multipla skleroza

Masaža stopala može uveliko pomoći i ljudima koji pate od multiple skleroze. U jednom istraživanju naučnici su dobili fenomenalne rezultate na pacijentima kojima su stručnjaci 11 nedelja (ciljajući na odbarane tačke) masirali stopala.

Zdravija stopala

Pored svega navedenog češćom masažom stopala imaćete najnežniju i najlepšu kožu na nogama. Poboljšana cirkulacija, umanjenje grčeva i ublažavanje boli, ali i svojevrsni lagani piling učine svoje.

Sami možete da masirate stopala svaki dan – kupite masažere ili kuglice (roleri) za masažu. Prelazite stopalima preko “rolera” (masažera) dužinom cijelog stopala. Ponavljajte više puta.

Masaza stopala poboljšava protok limfe, jača zdravlje i pomaže pri pročišćavanju tijela.

Pogledajte koliko košta masaža stopala u Wellness Spa centru Katharsis u Bečićima


Izvor: Lifepress magazin