08-07-2020

Dodijeljen prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva

Crna Gora je dodijelila prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva i do njega je došao državljanin Rusije, saznaju Vijesti.


Foto: gov.me

Informaciju da je dodijeljen prvi pasoš zvanično su potvrdili u kompaniji Henley&Partners, koja je jedan od tri licencirana agenta za posredovanje u tom projektu, ali zbog povjerljivosti nijesu mogli da saopšte ime svog klijenta i njegovu matičnu državu.

“Sa zadovoljstvom potvrđujemo da je klijent naše firme Henley&Partners bio prvi aplikant koji je i dobio državljanstvo i uspješno okončao postupak dobijanja pasoša po osnovu posebnog programa ulaganja”, kazali su Vijestima u londonskoj centrali firme.

Iz kompanije su rekli da je baza klijenata njihove firme zaista svjetska, kao i sama kompanija Henley&Partners.

“Sa 30 kancelarija širom svijeta, dobili smo upite za crnogorski program sticanja državljanstva putem ulaganja sa svih kontinenata. Zbog protokola o povjerljivosti koji su ugovoreni sa klijentima, ne možemo saopštavati nikakve lične podatke u vezi sa ovom konkretnom ili bilo kojom drugom budućom transakcijom”, rekli su iz te kompanije.

Vijesti od Ministarstva unutrašnjih poslova, koje izdaje pasoše, čekaju odgovor na pitanje ko je od stranaca dobio prvi pasoš u okviru projekta ekonomskog državljanstva, iz koje države dolazi novi investitor i datum kada je prvi pasoš dodijeljen.

Iz Henley&Partners smatraju da će uslijediti i drugi uspješni postupci i da će se time ostvariti injekcija likvidnosti za crnogorsku ekonomiju bez zaduživanja, ali i otvoriti nove mogućnosti zapošljavanja i pokrenuti šire dinamične društveno-ekonomske šanse od koristi za sve građane Crne Gore.

Vladin trogodišnji program za sticanje ekonomskog državljstva kroz ulaganje u investicije startovao je 1. januara prošle godine i kroz njegovu realizaciju biće dodijeljeno dvije hiljade pasoša.


MINA-BUSINESS