03-02-2021

Dogovorena isporuka 50 hiljada doza ruske vakcine u prvom kvartalu

Prve doze ruske vakcine Sputnjik trebalo bi da stignu u Crnu Goru u narednih nekoliko dana, kazala je ministarka zdravlja Jelena Borovnić Bojović, navodeći da je dogovorena isporuka 50 hiljada doza te vakcine u prvom kvartalu.


Foto: Ministarstvo zdravlja

Borovinić-Bojović je gostujući u emisiji Reflektor na Televiziji Vijesti pojasnila da neće odmah stići svih 50 hiljada te vakcine, već da će prvo biti isporučeno pet hiljada, jer stižu etapno.

Ona je kazala da će se bez obzira na takav način pristizanja vakcina, ostvariti kontinuitet u imunizaciji.

Borovinić Bojović je dodala da su tražili 150 hiljada kineskih vakcina i da bi trebalo da stignu krajem februara ili početkom marta.

Ona je kazala da će Fajzer razmotriti donaciju njihovih vakcina iz Srbije, jer se Srbija ponudila da Sjevernoj Makedoniji i Crnoj Gori donira određene doze koje bi mogle stići ranije, ali da to zavisi od Fajzera.

Borovinić Bojović je podsjetila da je planirano da se imunizacija počne Fajzerovom vakcinom, ali da je zastala proizvodnja i distribucija te vakcine.

Ona je objasnila da kada vakcina dođe mora da prođe određenu proceduru, čime će se baviti Agencija za ljekove, prenosi portal Vijesti.

“Očekujemo da nećemo dugo čekati na početak vakcinacije”, kazala je Borovinić Bojović.

Ona smatra da je zdravstveni sistem potpuno spreman da primi vakcine.

Borovinić Bojović je objasnila da vakcinacija neće početi istog dana kada stignu vakcine u Crnu Goru, i pojasnila da je rok za početak vakcinacije tri do sedam dana od dolaska vakcina.

Ona je navela je da pažljivo ugovaraju doze vakcina jer se očekuje dolazak i kineske, Fajzer i Astra-Zeneka vakcine.

Borovinić Bojović je kazala da su tražili 150 hiljada vakcina od Fajzera i da bi trebalo da stignu početkom marta.

"Ova Vlada je uradila sve što je mogla da obezbijedi da vakcine što prije stignu. Nigdje drugo u regionu nijesu tako brzo sklopljeni bilateralni ugovori. Hrvatska, Albanija, Srbija, one su potpisivale ugovore u junu, julu, septembru, a mi smo počeli pregovore 6. decembra", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je kazala da nije tačno da je Vlada odbila donacije vakcina, već da nikada nije stigao nikakav pisani akt kojim se precizira o kojim se vakcinama radi ili o načinu transporta.

Borovinić Bojović je navela da su se konsultovali sa kancelarijom Svjetske zdravstvene organizacije i da su svi ugovori o vakcinama potpisivani na najvišem diplomatskom nivou ili sa proizvođačem ili sa vladom države zemlje proizvođača.

Ona je dodala da su zahvalni na dobrim namjerama onih koji su ponudili donacije.

"Ovakva donacija nije izvodljiva jer moramo sklapati ugovore sa proizvođačima i država, i te zemlje i proizvođači su nas upozorili da bi takva vrsta sporazuma ugrozila pregovore koje vodimo sa njima", rekla je Borovinić Bojović.

Ona je pojasnila da je donacija izvodljiva jedino direktnim kontaktom sa proizvođačem ili državom, pa da Vlada preuzme dalje korake ulaskom u bilateralne odnose.

Borovinić Bojović je kazala da je apsolutno netačno da je odbila 100 hiljada vakcina nazvavši ih "donacijom za DPS".

Ona je rekla da se nikada nije srela sa Olegom Deripaskom, da nikada nije stigla ponuda o donaciji i da su se sreli sa predstavnicima njegove fondacije i da je na sastanku neformalno rečeno da bi možda bilo moguće da dođe do donacije vakcina.

Borovinić Bojović je objasnila da je nakon toga kontaktirala ruske institucije i da im je rečeno da bi takva donacija ugrozila pregovore o isporuci ruske vakcine.

Ona je kazala da će građani za vakcinaciju moći da se prijave preko izabranog ljekara, telefonske linije i elektronskom prijavom.

Borovinić Bojović je rekla da očekuju rezultate iz Berlina koji će pokazati da li je registrovan novi soj koronavirusa.

Ona je navela da vjeruje da je takozvani britanski soj već u Crnoj Gori.

Epidemiolog Instituta za javno zdravje Dragan Laušević podsjetio je da nijedna vakcina ne obezbjeđuje 100 odsto zaštite i da ona štiti od teških oblika bolesti.

“Ali nas ne obezbjeđuje od prisustva virusa i mi ga možemo prenijeti nekom drugom koji nije zaštićen”, naveo je Laušević i podsjetio da treba pet do šest sedmica za razvijanje zaštite od vakcinacije.


(MINA News)