14-06-2021

Dopremljen redovni kontingent Fajzer vakcina

U Crnu Goru je danas stigao kontigent od ukupno 42 hiljade doza Fajzer vakcina, koliko će biti isporučeno od maja do avgusta, saopšteno je iz Ministarstva zdravlja.

Dopremljen redovni kontingent Fajzer vakcina | Radio Televizija Budva

Foto: arhiva

Iz tog resora su naveli da je isporuka vakcina finansirana iz paketa pomoći Evropske komisije (EK) vrijednog 70 miliona EUR, a da je podjelu i dopremanje vakcina omogućila Austrija sklapanjem pravnih aranžmana sa proizvođačem i partnerima sa Zapadnog Balkana.

“Isporuku vakcina Fajzer na podgoričkom aerodoromu dočekale su minisrarka zdravlja Jelena Borovinić Bojović, ambasadorka Evropske unije (EU) Oana Kristina Popa i ambasadorka Austrije Ana Janković”, navodi se u saopštenju.

Bojović Borovinić je pozvala građane koji to do sada nijesu učinili, da se vakcinišu.

Kako je kazala, to je najefikasniji način da zaštite svoje i zdravlje svojih najbližih, ali i kompletne nacije.

Ona je rekla da je neophodno i poštovanje epidemioloških mjera, imajući u vidu nepredvidivost i sve okolnosti koje su vezane za globalnu pandemiju.

Borovinić Bojović je zahvalila EU na solidarnosti prema Zapadnom Balkanu.

„Posebno se u svoje, u ime Vlade i premijera Zdravka Krivokapića, zahvaljujem ambasadorkama Popa i Janković, koje su u ovoj delikatnoj situaciji pružile ruku Crnoj Gori i pokazale nesebično prijateljstvo i pomogle dolazak vakcina u našu zemlju“, kazala je Borovinić Bojović.

Popa je navela da je EU, od početka pandemije, obezbijedila Crnoj Gori više od 115 miliona EUR bespovratne podrške i povoljnih kredita.

„Ovaj novac je pomogao da zaštitimo medicinske radnike, poboljšamo zaštitu zdravlja građana i sačuvamo hiljade radnih mjesta. Donacija vakcina je još jedan način na koji EU i njene države članice pokazuju solidarnost sa građanima Crne Gore“, kazala je Popa.

Ona je pozvala sve građane da se vakcinišu.

"EU je uz vas", poručila je Popa.

Janković je rekla da je Austrija intenzivno sarađivala sa EK kako bi omogućila dijeljenje vakcina protiv COVID-19 sa Zapadnim Balkanom i preuzela ulogu koordinatora u tom projektu.

„Izuzetno mi je drago što danas primamo još jednu tranšu vakcina Fajzer, koje će nastaviti da stižu na sedmičnom nivou do kraja avgusta. Nadamo se da će, uz podršku stalnih pošiljki vakcina, Crna Gora uspješno primijenjivati svoju strategiju imunizacije i biti dobro pripremljena za ljetnju sezonu“, kazala je Janković.

Ona je podsjetila da su u austrijskim bolnicama liječena i tri pacijenta s COVID-19 iz Crne Gore.

„Svjesni smo da niko nije siguran dok svi nijesu sigurni“, kazala je Janković.

Prema njenim riječima, prazna mjesta na mapi vakcinacije, ma gdje se ona nalazila, predstavljaju opasnost za sve.

„Zato se nadamo da ćemo u budućnosti biti u prilici da podijelimo još više vakcina, onda kada postanu dostupne“, zaključila je Janković.