03-03-2021

Dosadašnja pomoć izdavaocima privatnog smještaja nije dovoljna ni adekvatna

Pandemija koronavirusa naštetila je svim granama privrede u našoj zemlji, a turizam je kao jedna od osnovnih djelatnosti našeg stanovšitva slobodno možemo reći pretrpio najviše štete. Iz budvanskog Udruženja iuzdavaoca privatnog smještaja, kazali su nam da je situacija u ovoj oblasti jako neizvjesna, te da sve zavisi od dalje epidemiploške situacije. Od dolazeće sezone za početak samo očekuju da se desi, ali su ipak optimistični da će biti bolja od prethodne.

Dosadašnja pomoć izdavaocima privatnog smještaja nije dovoljna ni adekvatna | Radio Televizija Budva

Foto: RTV Budva

"Situacija sa izdavanjem smještaja je prilično neizvjesna. Kroz komunikaciju sa partnerima imamo informacije da ni u zemljama okruženja nije mnogo bolje u smislu da se može bilo šta planirati. Sve zavisi od epidemiološke situacije i statistike koja bi kod nas morala biti ista ili bolja nego što je u zemljama sa emitivnih tržišta", kazala je za naš poratal Branka Džoganović iz Udruženja izdavaoca privatnog smještaja, Renter centar Montenegro sa sjedištem u Budvi.

Ona je istakla da su prošlu godinu obilježili nemjerljivi minusi koji su se nadovezali na takođe slab booking iz 2019.godine.

"Izostanak pomoći u prvim paketima podrške privredi dodatno je pogoršao situaciju izdavaoca, ako uzmemo u obzir da su to uglavnom osnovni godišnji prihodi vlasnika ili većinska dopuna porodičnom budžetu. Izdavaoci od ovih prihoda rješavaju redovne, dnevne životne potrebe tokom godine i negdje je zaista teško prihvatiti da su pored prihoda koje je država ostvarivala njihovim radom izostavljeni iz prve podrške iako su bili direktno pogođeni pandemijom", istakla je.

Pandemija blokirala rad izdavaoca sa više aspekata

"Nije bilo dovoljno vremena za pravilnu primjenu složenih protokola postupanja u slučaju pandemije, ostale su brojne nejasnoće. Drugi veliki problem je broj otkazanih rezervacija, depoziti koji su se morali vratiti, nijessu bili svi gosti saglasni sa promjenom datuma, zbog epidemiološke situacije u Crnoj Gori pojedine zemlje emitivnih tržišta nijesu davale preporuku za dolazak u Crnu Goru. Gosti bi po povratku imali za posljedicu ukidanje zdravstvenog osiguranja ili ostanak bez posla. Na ovaj odnos možemo računati i ove godine i zato je posebno važno dati doprinos za smirivanje epidemije, što bržu i obimniju vakcinaciju. Ono što izdavaoci mogu da urade jeste prijava za oznaku Safe Travels koja omogućava da budu prepoznati kao siguran objekat za boravak. NTO ima poseban sektor koji se bavi podrškom za ispunjavanje uslova za dobijanje ove oznake. Takođe je u izradi i sajt gdje će se svi objekti sa oznakom dodatno promovisati", kazala je Džoganović.

Kako naša sagovornica napominje, dosadašnja pomoć izdavaocima smještaja nije se uspostavila na vrijeme, a nije ni dovoljna, ni adekvatna.

"Ono što daje nadu da će ove godine biti bolje jest prisustvo dijaloga. Turistički vaučeri su nešto što je u ovom trenutku bilo moguće organizovati. Ali mislim da se nijesu svi izdavaoci na vrijeme informisali i samim tim prijavili za ovaj program pomoći. U daljem periodu očekujemo programe podrške sa dugoročnim efektima kroz administartivne olakšice, bolju sinhronizaciju, novu standardizaciju, kategorizaciju, marketing planove, webinare putem kojih će se izdavaoci bolje informisati i uključiti u raspoložive aktivnosti", navela je.

Očekuje se pomoć lokalne samouprave

"Lokalne samouprave su u stvari prvi saveznik na terenu i mislim da mogu mnogo više da urade za izdavaoce privatnog smještaja. Tivat je dobar primjer komunikacije grada sa izdavaocima. Ovdje ne mislim samo na novčanu pomoć. Izdavaoci su ljudi koji imaju svoje nekretnine, plaćaju poreze, takse i za uzvrat bi mogli dobiti podršku za umrežavanje usluga, kreiranje lokalnih ponuda i plasiranje istih kroz kampanje. Budva ne može da se pohvali ovim aktivnostima, a to je u ovom trenutku ključno. Teško je motivisati izdavaoca da odredi svoju ciljnu grupu, ako je destinacija nije odredila. Podgorica je takođe dobar primjer", kaže Džoganović.

Neophodan dijalog na svim nivoima i u svim kategorijama

"Mi smo kao društvo dorasli ovom izazovu samo treba biti posvećen, strpljiv i aktivan. Ministarstvo zdravlja radi na zadatku smirivanja pandemije, ali svaki pojedinac treba da da svoj doprinos. Znam da nam je svima svega dosta, ali jedino što sad možemo je da budemo svjesni svoje odgovornosti i ne budemo ta slaba karika u lancu. Od turističke sezone sve zavisi, od juga do sjevera i mislim da treba početi sa dijalogom na lokalnom nivou, povezati se za realizaciju po regijama", ističe ona.

Rusi i Ukrajinici i dalje najviše zainteresovani za Budvu

"Što se privatnih izdavaoca tiče rano je govoriti o nekim pouzdanim podacima iz razloga što još uvijek dosta njih nije otvorilo svoje kalendare. Trenutni pokazatelji govore da je najveće interesovanje sa ruskog i ukrajinskog tržišta koji bukiraju više nedelja u objektima van gradskog centra. Oko 60 posto rezervacija od prošle godine je potvrđeno za termine u ovoj s tim što su junski termini pomjereni za jul i septembar", kazala je.

Od naredne sezone za početak očekuju da se desi

"Kad zavisi nešto samo od Vas onda možete sa više sigurnosti ulaziti u prognoze, previše je faktora uključeno, ali sigurno očekujem da neće biti kao prošla", zaključila je Džoganović.

D.P.