29-12-2017

DPS i SD nova vlast na Cetinju

Najozbiljniji kandidat za novog gradonačelnika Prijestonice je Aleksandar Kašcelan iz DPS-a.

DPS i SD nova vlast na Cetinju | Radio Televizija Budva

Demokratska partija socijalista dala je pozitivan odgovor na platformu Socijaldemokrata, pa će nastavak konstitutivne sjednice Skupštine Prijestonice biti sjutra, kada bi Cetinje trebalo da dobije novog predsjednika Skupštine, saznaje Pobjeda.

Nakon mjesec pregovora, vlast u Prijestonici će obavljati DPS, koji ima 16 odbornika u lokalnom parlamentu i Socijaldemokrate, koje su se na izborima izborile za dva mandata.

Opozicija u prijestoničkom parlamentu biće Građanski pokret Ujedinjena reformska akcija (URA) i Demokrate, koje imaju po pet, Socijaldemokratska partija (SDP) tri i Stara garda Liberalnog saveza sa dva mandata.

Iako u pregovaračkoj platformi koju su Socijaldemokrate ponudile DPS-u nije prioritetna bila kadrovska politika, ispoštovan je glavni zahtjev Opštinskog odbora SD Cetinje da Aleksandar Bogdanovic ne bude više gradonačelnik, što je bila ključna tačka sporenja.

Bogdanović je sinoć izabran za ministra kulture.

Kašćelan je direktor Montenegro bonusa i član je Opštinskog odbora DPS.

Bio je jedan od kandidata za nosioca liste DPS-a na izborima na Cetinju, ali je to mjesto ipak na kraju pripalo Bogdanoviću.

Izvjesno je i da bi manji koalicioni partner mogao dobiti funkcije direktora u tri gradska preduzeća - “Vodovodu i kanalizaciji”, Narodnoj biblioteci i čitaonici “Njegoš” i “Sportskom centru”.

Nije isključeno kako bi tokom dana moglo biti završnih izmjena u raspodjeli funkcija, ali je jasno da će pozicija gradonačelnika, a najvjerovatnije i predsjednika Skupštine, pripasti Demokratskoj partiji socijalista.