16-02-2018

Dr Kustudić pozvala žene na ginekološki pregled

Spec. ginekologije i akušerstva Marija Kustudić pozvala je sve žene u Budvi, koje imaju između 30 i 34 godine godina, da dođu na pregled u dispanzer za žene, kako bi preduprijedili nastanak i bolesti karcinoma grlića materice.

Dr Kustudić pozvala žene na ginekološki pregled | Radio Televizija Budva

Skrining karcinoma grlića materice počeo je da se sprovodi na teritoriji cijele Crne Gore.

Ovog mjeseca će sve žene, u skladu sa starosnom dobi, biti pozivane na određenu dijagnostiku kako bi preduprijedili nastanak i širenje te bolesti.

Rak grlića materice maligna bolest koja se može spriječiti, pa je Marović apelovala na žene da razmišljaju o zdravlju i tokom godine posjete svog ljekara i iskoriste neku od mogućnosti prevencije.

Ministar zdravlja, Kenan Hrapović podsjetio je da se organizovani skrining raka grlića materice od jula 2016. godine sprovodi u Podgorici i kazao da nijesu zadovoljni ni pozivima doktora, ni odzivom žena na preglede.

"Riješeni smo da ovu preventivnu aktivnost, čiji je cilj smanjenje obolijevanja, sporovodimo uz najviše profesionalne standarde, kao i monitornig na mjesečnom nivou", rekao je Hrapović.

On je objasnio da će svakog mjeseca od svih domova zdravlja tražiti podatke o broju pozivanih žena i rezulate o obavljenim procedurama.