05-05-2021

Dr Milutinović o vakcinaciji: Građani da ne dođu praznog stomaka, hipertoničari da redovno uzimaju terapiju

Masovna vakcinacija protiv kovida 19 počela je juče a organizovana je na više od 140 punktova u svim opštinama. U budvanski Dom zdravlja pristiglo je oko 3.500 vakcina proizvođača Sinofarm, a vakcinacija se odvija u prostorijama Crvenog krsta na šest punktova.

Dr Milutinović o vakcinaciji: Građani da ne dođu praznog stomaka, hipertoničari da redovno uzimaju terapiju | Radio Televizija Budva

Foto: Arhiva, Youtube/RTV Budva

Do juče su u Budvi vakcinisana 1.852 lica, a svi zainteresovani stanovnici Budve i stranci mogu se vakcinisati bez zakazivanja.

Poziv građana da se odazovu masovnoj vakcinaciji, upućen od strane nadležnih državnih službi, sudeći po kadrovima koje je ekipa TV Budva zabilježila na terenu već bilježi rezultate.

Iako su do juče vakcinisana svega 1.852 građanina Budve svijest o važnosti vakcinacije polako se širi.

U ponudi je, kako kaže epidemiološkinja Vesna Milutinović, vakcina kineskog proizvođača Sinofarm.

"Za tu vakcinu potrebno je prvo da osoba bude starija od 18 godina, mlađima je niko u svijetu ne daje. Kontraindikacije su alergijska reakcija težeg oblika na prvu dozu, alergija na neki sastojak vakcine, akutno ili hronično oboljenje sa povišenom tjelesnom temperaturom 37. Znači, ko ima temperaturu 37 i više ne može da se vakciniše. Poseban oprez je kod osoba koje su sklonije alergijskim reakcijama, one malo duže sjede. Što se tiče ostalih oboljenja, ako osoba prima redovno terapiju ona je stabilna - dijabetes, srčani bolesnici, hipertoničari itd.", kazala je dr Milutinović.

Doktorka je savjetovala građane da prije vakcinacije ispoštuju sljedeće.

"Da ne dođu praznog stomaku i sloši im se, i da hipertoničari uzimaju redovnu terapiju protiv visokog pritiska. Osobe koje imaju neko progresivno neurološko oboljenje treba da imaju od svog specijaliste preporuke koja vakcina bi za njih bila najbolja", naglasila je ona.

Osobe koje su preležale kovid vakcinu mogu primiti tri mjeseca nakon ozdravljenja.

"Poslije mjesec dana od preležanog kovida mogu da prime drugu dozu, međutim standard je da se uzima tri mjeseca. Unutar devedeset dana ne bi trebalo da dođe do reinfekcije. Tako da mi osobe koje su preležale kovid ukoliko je prošlo više od tri mjeseca revakcinišemo. Što se revakcine tiče, ovo je mrtva vakcina i idealna je četiri nedelje i 28 dana, mi smo spustili na tri nedjelje - 21 dan. Znači danas koji su vakcinisani 25. maja im je druga doza. Može kasnije, ne može ranije", rekla je.

Neki od vakcinisanih građana pozvali su sugrađane da se odazovu masovnoj vakcinaciji.

"Pošto sam imala moždani udar, čekala sam Sinofarmovu vakcinu. Svima bih preporučila da se vakcinišu, ja sam odmah bila za to", kazala je jedna starija Budvanka.

"Čekala sam da dođe kineska. Osjećam se odlično", rekla je sagovornica "Polisa".

Sugrađani koji su primili prvu dozu vakcine AstraZeneka biće istom i revakcinisani, kazala je doktorka Vesna Vučetić, dok je za ostale za sada u ponudi samo Sinofarm do dolaska ostalih ranije najavljenih vakcina.

Vakcinacija u Petrovcu će se odvijati subotom i nedjeljom od 10 do 18 časova, u ambulanti, dok će u Budvi punktovi biti otvoreni preko nedjelje od 8 do 20 sati.



M.S.