27-06-2018

Dragičević: Stop gradnji na Školju

Potpisivanje peticije za spas Ostrva Školj, Sveti Nikola koju organizuje mjesna zajednica Stari grad uz podršku civilnog sektora i NVO, uveliko je počela.

Dragičević: Stop gradnji na Školju | Radio Televizija Budva

Građani se obraćaju poslanicima skupštine Crne Gore da ne usvoje gradnju hotela nego da park-šuma ostane kao u svim dosadašnjim planovima naše zajedničko opšte dobro.

U svim planovima od 1945. godine ostrvo je bilo planirano kao park-šuma. Prema riječima predsjednika NVO "Porat-Pizana" Jerolima Dragičevića, bilo je mnogo investitora kroz godine, zainteresovanih da ulažu i prave objekte na Školju, ali im država nije dozvoljavala.

"Apelujem na sve građane da potpišu peticiju i spasu buduća pokoljenja. Ostrvo je uvijek bilo balans graditeljskom i urbanom razvoju na kopnu a uz to je istorijsko i kulturno mjesto zaštitnika pomoraca Svetog Nikole", rekao je Dragičević.

Predjednik MZ Stari grad Slobodan Mitrović istakao je da je pitanje ostrva Svetog Nikole i prostornog plana priobalnog područja na kojem se planira gradnja hotela, dovelo do velike opasnosti potpunog nestanka jedinog budvanskog rezervata.

"Doći će do nestanka i ugrožavanja kiseonika i netaknute prirode. Osim brige za građane, tu je i briga za turističku privredu, jer tamo dnevno odlazi nekoliko hiljada kupača" kazao je Mitroivć.

Peticiju za spas Školja mozete potpisati u objektima Mocart i Feral, a dostupna je i u elektronskoj verziji. U nerdnih 15 dana neophodno je priKupiti 6000 potpisa.