16-11-2020

Država bez vojske je najbolja za život, pogledajte rang Crne Gore

Institut za ekonomiju i mir analizirao je 163 države svijeta i teritorije u kojem živi 99,7 odsto populacije, kako bi odabrali najmirnija mjesta za život.



Lista najmirnijih mjesta za život Global Peace Indexa 2020 napravljena je na temelju tri glavna kriterijuma: društvene sigurnosti, količine unutrašnjih i međunarodnih sukoba te stepena militarizacije.

Analiza je pokazala i da su najmiroljubivije nacije one koje imaju snažnu valutu, veliku količinu stranih ulaganja, niže kamatne stope, političku stabilnost, ali i lični osjećaj sreće.

Desetu godinu zaredom titula najmirnije zemlje sveta dodijeljena je Islandu.

U državi živi oko 365.000 stanovnika, pa Islanđani nemaju svoju vojsku. Imaju nisku stopu zločina u zemlji, visoku stopu zaposlenosti, impresivan obrazovni sistem i sistem socijalne pomoći. Čak 97 odsto građana opisuje se kao pripadnici srednje ili visoke radničke kase.

Brzo su reagovali i na prvi talas pandemije koronavirusa te zatvorili svoje granice kako bi smanjili širenje opasne bolesti.

Novi Zeland našao se na drugom mjestu ljestvice najmiroljubivijih država svijjeta, a treće mjesto dodijeljeno je Portugalu.

Evropske zemlje najbrojnije na vrhu

Najveći broj na popisu top 10 zemalja najmirnijih mjesta za život dolazi iz Evrope. Uz Island i Portugal, na ljestvici se nalaze i Austrija, Češka, Danska te Švajcarska. Šesto mjesto rezervisano je za Kanadu, sedmo za Singapur, a na devetom se nalazi Japan.

Zemlje regiona rangirane su ovako: Slovenija 11. mjesto, Hrvatska 26. mjesto, Srbija je 51, Crna Gora na 69. mestu, a Bosna i Hercegovina je 79. na popisu.

B92 Putovanja