14-01-2022

Država da doprinese boljem standardu medicinara

Država mora da da svoj doprinos tako što će omogućiti bolje standarde, bolje uslove rada i bolji život medicinara, poručila je predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva Ljiljana Krivokapić i ocijenila da će država u tom slučaju biti mirna da je uradila sve da zadrži naše zdravstvene radnike, koji su svugdje u svijetu cijenjeni i traženi. Krivokapić je u emisiji "Link", na Radiju Crne Gore, istakla i da se zarade ne mogu uvećati ako je turizam jedini izvor prihoda.

Država da doprinese boljem standardu medicinara | Radio Televizija Budva

Foto: Pexel

Krivokapić je poručila da država mora zaštititi i zdravstvene radnike u slučaju bolnice Meljine, te da je hitno rješenje neophodno.

"Bolnica Meljine je nekada bila vojna bolnica i ponos Crne Gore, oslanjali su se na VMA iz Beograda, a kasnije je počeo da se osipa kadar i prelazi u privatne ruke. Prostor je izuzetno kvalitetan, na obali, ima nekoliko paviljona, i problem je što sada imate privatni dio i nešto što je u stečajnoj masi", kazala je gošća "Linka".

Između ostalog, istakla je i da su zarade zaposlenih neredovne, te da kadar odlazi iz bolnice.

"Vi ne možete ništa tu raditi dok je pod stečajnom masom, sudskim sporom, dok se ne zna čije je šta, ali kao država morate da zaštitite građane, u opvom slučaju zdravstvene radnike. Rješenje se mora hitno naći, a ako se brzo ne nađe imaćete nezadovoljnog zaposlenog, problem u sudsko-medicinskim stvarima....", kazala je Krivokapić.

Iz emisije Iz emisije "Link" (Foto: RTCG)
Navela je i da od Igala do Ulcinja rade 103 zdravstvene ustanove.

"Nijedna država ne može da izdrži i da li je potreban toliki kapacitet... Mislim da je jedino rješenje da napravite javnu ustanovu za opštinu Herceg Novi sa okolinom, smanjite kapacitete i zaštitite kadar. Nije rješenje jednokratno isplatiti zaostale zarade", ocijenila je Krivokapić.

Diskrepanca u zaradama zaposlenih

Komentarišući okupljanje nemedicinskog kadra ispred Kliničkog centra Crne Gore, Krivokapić je kazala da postoji diskrepanca u zaradama zaposlenih.

Prvi put, kako je navela, sindikat nije učestvovao u kreiranju koeficijenata za sve vrste zanimanje. Koeficijenti složenosti, dodala je, za sve vrste djelatnosti išli su od 17.

"Medicinska sestra će sada imati 650 eura platu, a ljekar koji je do sada imao 650, sada će imati 820..."

Direktorima novim obračunom nije povećana zarada.

Dosta testiranja, manje pacijenata sa teškim simptomima

U Kotoru je povećan broj zaraženih, a veliki broj građana se testira, saopštila je Krivokapić. Istakla je da je među hospitalizovanima veliki broj nevakcinisanih, kao i činjenicu da se dosta mladih nije vakcinisano.

Navela je i da je u kotorskoj bolnici dobra organizacija

"U kovid jedinicu dolaze ljudi sa simptomima virusa, i tu je mladi kovid kadar koji smo povukli sa specijalizacije..."

Među zaraženima, kako je dodala, manje je onih sa srednje i srednje teškom kliničkom slikom.